Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Στην Τήλο υπάρχει ανθρωπιά!

Λαθρομετανάστευση, δύσκολο θέμα, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Τις τελευταίες ημέρες  γνωρίσαμε κι  εμείς  από κοντά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  όλα τα νησιά μας που συνορεύουν με την Τουρκία, και που ως γνωστόν η χώρα μας εκτελεί άψογα τα καθήκοντα τροχονόμου που της έχουν ανατεθεί.

Δεν έχω καμιά όρεξη να πολιτικοποιήσω αυτό το ζήτημα, αλλά να τονίσω την ανθρώπινη του διάσταση. Χαίρομαι που ζω σε ένα νησί με πολλούς ανθρώπους που χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή βοηθούν αυτούς τους ξεχωριστούς επισκέπτες μας, δεν θα αρχίσω να γράφω ονόματα, γιατί είναι πολλοί και σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους, και λυπάμαι για ορισμένους ευτυχώς, πολύ λίγους, εντός και εκτός Τήλου, που σχολιάζουν πικρόχολα  στα καφενεία με κουβέντες-δηλητήριο λες και τους ζήτησε κανείς να κάνουν κάτι.Λυπάμαι επίσης γι' αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο με διάφορους πολιτικούς σε τοπικό επίπεδο για άλλα νησιά να λένε πως δεν θέλουν στο νησί τους κανένα κέντρο υποδοχής-προσωρινής κράτησης ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, γιατί θα πλήξει λένε τον τουρισμό τους. Άσχετες κορώνες για εσωτερική κατανάλωση... λες και ο τουρισμός τους δεν θα πληγεί, αν οι στρατιές αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων βγαίνουν σε άθλια κατάσταση στο Μαντράκι, στο Φαληράκι ή στην παραλία της Ιαλυσού και δεν έχουν τι να τους κάνουν.
Στην Τήλο πάντως μόνο θετικά σχόλια παίρνουμε από τους τουρίστες μας!
Και βέβαια κανείς από τους παραπάνω επικριτές δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί πως οι άνθρωποι αυτοί, Σύριοι οι περισσότεροι,  είναι  πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι φεύγουν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους από το θάνατο ή την εξαθλίωση, και να μην στεναχωριούνται γιατί κανένας  από αυτούς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, (απορώ γιατί;).
Γι' αυτό λοιπόν εγώ δεν θα πω μπράβο στη Δήμαρχό μας που κάνει το αυτονόητο.
Πώς μπορείς να μη βοηθήσεις δυο πανέμορφα λαμπερά έξι μηνών χαμογελαστά ματάκια που σε κοιτάζουν και περιμένουν…
Ας κρατήσουμε λοιπόν την ψυχραιμία μας σε μια κατάσταση έτσι και αλλιώς στενάχωρη, κι ας στρέψουμε την αγανάκτησή μας στους  θύτες και όχι στα θύματα, ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε, όμως οι υποχρεώσεις μας ως πολιτισμένοι άνθρωποι παραμένουν ίδιες!

Ακάλυπτος