Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μεγάλη κερδισμένη της ενιαίας αγοράς η Γερμανία

Μεγάλη κερδισμένη της ενιαίας αγοράς η Γερμανία Η Δανία και η Γερμανία είναι οι χώρες που αποκόμισαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. την περίοδο 1992-2012, ενώ η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε χθες το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann.

Η μελέτη δείχνει ότι η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ατόμων, υπηρεσιών και κεφαλαίων αύξησε σε ετήσια βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Δανίας κατά 500 ευρώ την εξεταζόμενη εικοσαετία και της Γερμανίας κατά 450 ευρώ (ή 37 δισ. ευρώ συνολικά κάθε χρόνο).
Αντιθέτως, στην Ιταλία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 80 ευρώ ετησίως, στην Ισπανία και την Ελλάδα κατά 70 ευρώ και στην Πορτογαλία μόλις κατά 20 ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι χάρη στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας το 2012 ήταν αυξημένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες (ή 680 ευρώ) σε σχέση με την έναρξη της ενιαίας αγοράς το 1992, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν μειωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (ή 190 ευρώ). Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν «στρεβλωθεί» από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009, που ανέτρεψε την διαδικασία ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός «δείκτης ενσωμάτωσης» για την Ελλάδα αυξήθηκε από το 47,6% το 1992 στο 64,2% το 2009, αλλά καταβαραθρώθηκε στο 33,9% το 2012 ελέω κρίσης.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η υστέρηση των χωρών του Νότου δεν είναι πρωταρχικά αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία απλώς επιδείνωσε με ταχείς ρυθμούς μια προϊούσα κατάσταση, αφού οι εν λόγω χώρες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έδειχναν ότι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον βηματισμό του Βορρά στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

imerisia