Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πρώτοι στις «εξαγωγές εγκεφάλων»

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του μηνιαίου περι­οδικού «Ενημέρωση» του Ινστιτού­του Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά: «παρουσιάστηκε με ένταση ένα νέο φαινόμενο, αποκαλούμενο «διαρροή εγκεφά­λων» (brain drain), αναφέρει η Πέννυ Γεωργιάδου στο κείμενό της για τους νέους και τις πο­λιτικές απασχόλησης.
Η κ. Γεωργιάδου επικα­λείται έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και επισημαίνει: «Η βασική αιτία της διαρροής εγκεφάλων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετακι­νηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/τεχνολογίας). Έτσι ουσιαστι­κά υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιού­χους και όχι υπερπροσφορά πτυχιούχων, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά πο­σοστά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες η ανεργία μειώνεται όσο αυξάνεται το εκπαιδευτικό επί­πεδο, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Σύμ­φωνα με την έρευνα, περίπου 114.000-139.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερι­κό».

Και διηγώντας τα να κλαις… Τι μας λένε λοι­πόν οι μελετητές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μα­κεδονίας;

Χάνουμε συνεχώς «εγκεφάλους»: επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούσαν να κά­νουν τη διαφορά τώρα που η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες και διεξόδους.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι παράγουμε  πολλούς πτυχιούχους (οι οποίοι προφα­νώς για να φεύγουν σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους εκτός Ελ­λάδος, άρα σε ατομικό επίπεδο πολύ καλά κάνουν και αποκτούν τις γνώσεις που απο­κτούν). Το πρόβλημα είναι ότι ο επιχειρημα­τικός κόσμος της χώρας δεν ζητάει εξειδι­κευμένο προσωπικό, πολύ απλά διότι δεν του χρειάζεται. Και δεν του χρειάζεται επειδή δεν παράγει σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες. Κα­μία καινοτομία και έμφαση στο εμπόριο και στη μεταποίηση. Αυτό είναι το μοντέλο ακό­μη και σήμερα.

Είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη, καθώς αντί να μειώνουμε την ανεργία όσο αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο, εμείς την αυ­ξάνουμε.

Η ανάλυση της κ. Γεωργιάδου δεν περιορί­ζεται στη διαρροή εγκεφάλων. Αντιγράφου­με από τη μελέτη: «Υπολογίζεται ότι στην Ε.Ε πάνω από 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών δεν εργάζονται, ούτε σπουδάζουν, ούτε συμμετέχουν στην επαγγελματική κατάρτι­ση. Είναι οι λεγόμενοι NEETs (not in employ-ment education or training). O αριθμός αυ­τός αυξάνεται σε 14 εκατομμύρια αν συνυπο­λογιστούν και οι νέοι ηλικίας 25-29 ετών. Το κόστος τής μη ένταξης των νέων στην αγο­ρά εργασίας υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με 1,21% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και είναι περίπου 153 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος».

Αν κάνουμε μια αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα, οδηγούμαστε σε δύο πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:
Στην Ελλάδα, οι λεγόμενοι NΕΕΤs εκτι­μώνται σε περίπου 500.000 (από αυτούς οι 140.000 είναι νέοι κάτω των 29 ετών). Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει τον κίν­δυνο ύπαρξης τέτοιων πολυπληθών κοινωνι­κών ομάδων με αυτά τα χαρακτηριστικά, εκτι­μώντας ότι η NEETs είναι πιο εύκολο να επιδεί­ξουν παραβατική συμπεριφορά ή να τροφοδο­τήσουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Κάτι μας… θυμίζει αυτό στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;
Αν γίνει αναγωγή του ευρωπαϊκού οικονομικού δεδομένου στο ελληνικό, προκύπτει ότι το κόστος από τη διατήρηση του αριθμού των NΕΕΤs στα επίπεδα των 500.000 ατόμων υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα που μας περισσεύουν;

Πηγή: topontiki