Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Οι 8 τεχνολογικές αιτίες που οδηγούν στην …αποβλάκωση!

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διευκολύνει τη ζωή μας, όμως έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 τεχνολογικές αιτίες που οδηγούν στην …αποβλάκωση.

 Σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί η αξία του ύπνου για την ομαλή λειτουργία «σώματος και πνεύματος». Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως έξυπνα τηλέφωνα, tablets και laptops εμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης, μιας «θαυματουργής» ορμόνης που μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου / εγρήγορσης, τους κύκλους μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.
Το φως αυτό εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του ύπνου και η απώλεια ύπνου έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Δεν χρειάζονται επιστημονικές έρευνες για να αποδείξουν ότι η τεχνολογία μας αποσπά την προσοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η ταυτόχρονη εστίαση σε πολλές εργασίες ουσιαστικά δεν πετυχαίνει και οδηγεί στο να εκτελούμε όλες αυτές τις εργασίες με χειρότερο τρόπο από αυτό που θα μπορούσαμε εάν υπήρχε συγκέντρωση.
Οι έφηβοι παρουσιάζουν φαινόμενα απόσπασης της προσοχής περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Το 87% των καθηγητών σε σχετική έρευνα συμφωνεί απόλυτα με τη φράση ότι η ψηφιακή τεχνολογία διαμορφώνει μια γενιά που αποσπάται η προσοχή της πολύ πιο εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.

Η τάση της τεχνολογίας να μας κάνει να σταματάμε οτιδήποτε άλλο για να εστιάσουμε, σε ένα νέο μήνυμα για παράδειγμα, δημιουργεί δυσκολίες στο μηχανισμό διαμόρφωσης νέας μνήμης. Υπάρχουν δύο είδη μνήμης «η ρηχή» και η «μακροπρόθεσμη». Η δημιουργία «ρηχής» μνήμης αποτελεί την προϋπόθεση για τη μετατροπή της σε «μακροπρόθεσμη». Όταν διαταράσσεται η δημιουργία «ρηχής» μνήμης επηρεάζεται και η «μακροπρόθεσμη».

 Οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν στο μυαλό τους, πραγματικά τεράστιες ποσότητες γνώσης, όπως το να ανακαλούν ένα ολόκληρο βιβλίο λέξη προς λέξη. Η τεχνολογία έχει περιορίσει τόσο την ανάγκη για να αποθηκεύουμε γνώσεις όσο και την πρακτική μας. Το  Scientific American χαρακτήρισε το internet ως τον εξωτερικό δίσκο του μυαλού μας.

Ξεχνάμε πολύ περισσότερο από όσο προηγούμενες γενιές. Οι νέοι σήμερα, σύμφωνα με έρευνες,  ξεχνάνε πολύ πιο εύκολα που έχουν τοποθετήσει τα κλειδιά τους σε σχέση με ανθρώπους πάνω άνω των 55 ετών.
Αυτή η γενιά, παραδέχονται οι επιστήμονες, μεγάλωσε με την πολύπλευρη χρήση της τεχνολογίας, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μνήμης.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει από την τεχνολογία είναι τα hypertext, οι έντονα χρωματισμένες λεξούλες σε ένα κείμενο που οδηγούν σε κάποιο άλλο κείμενο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ανάγνωση ενός τέτοιου κειμένου απαιτεί περισσότερη ενέργεια από τον εγκέφαλο σε σχέση με την ανάγνωση μιας τυπωμένης σελίδας.  Η ενέργεια αυτή μας εμποδίζει να κατανοήσουμε το κείμενο, όπως θα κατανοούσαμε ένα κείμενο τυπωμένο σε σελίδα.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζουν την οδήγηση στο δρόμο στο GPS. Έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξαν ότι οι οδηγοί ταξί είχαν πιο αυξημένο μέγεθος του προμετωπιαίου Ιππόκαμπου σε σχέση με τους υπόλοιπους οδηγούς. Είναι γνωστό ότι το μυαλό εξασκείται και αποδίδει όσο εξασκείται. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πλήρης αδρανοποίηση του εγκεφάλου στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών και προσανατολισμού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, λόγω GPS, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τέλος, έχει ειπωθεί και γραφτεί πολλές φορές, ότι η τεχνολογία δημιουργεί εξάρτηση και μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα παρόμοια με την έλλειψη αλκοόλ σε ένα αλκοολικό.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι αναστρέψιμες, εάν περιοδικά κλείνουμε τους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές.

Το Ποντίκι Web