Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Διάσταση απόψεων Ευρωζώνης – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

«Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Ανοιχτά πλέον έδειξαν τη διαφωνία τους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γιούνγκερ στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020. «Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Σε αυτή τη συζήτηση, η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
«Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ημερομηνία για το 2022» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. «Το ΔΝΤ έχει τους δικού του κανόνες, το διοικητικό του συμβούλιο μια σειρά από παράγοντες. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά αυτή την εβδομάδα για να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Πηγή: voria.gr