Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκτός από το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο καταργεί το αφορολόγητο και αυξάνει την επιβάρυνση ακόμη και κατά… 1.700% ειδικά για τους μικρομεσαίους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Όσοι θα συλλαμβάνονται να υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις θα υφίστανται «φούσκωμα» του τζίρου και «ξεφούσκωμα» φορολογικών δαπανών, κάτι που θα οδηγεί σε αύξηση του φόρου. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει όμως και μια δίοδο… διαφυγής: όποιος συμβιβαστεί αποδεχόμενος τον πρόσθετο φόρο, θα εξασφαλίζει έκπτωση 50%.

Το νέο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης θα ισχύει για φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Όταν δεν τηρούνται τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

2. Όταν δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις για τακτικό φορολογικό έλεγχο τα τηρούμενα βιβλία.

3. Όταν δεν φυλάσσονται τα βιβλία ή τα στοιχεία, τα φορολογικά στοιχεία και οι ταμειακές μηχανές.

4. Όταν εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις για τον επαγγελματία (μη έκδοση αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, σύνταξη ανακριβούς απογραφής κ.λπ.).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο πραγματικός τζίρος του φορολογούμενου. Γι’ αυτό, τα έσοδα (και κατά συνέπεια ο φόρος) θα προκύπτει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα λαμβάνονται υπόψη: Ο χρόνος και ο τρόπος άσκησης του επαγγέλματος, ο τόπος άσκησης του επαγγέλματος, όπως επίσης η ειδικότητα και ο επιστημονικός τίτλος, το προσωπικό που απασχολείται (εφόσον αυτό υπάρχει) και το ύψος των επαγγελματικών δαπανών. Μετά τον «αντικειμενικό υπολογισμό» των εσόδων, θα πρέπει να προκύπτει το καθαρό εισόδημα. Για να γίνει αυτό, ο «θεωρητικός τζίρος», όπως αυτός θα έχει προκύψει με τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή καθαρού κέρδους ομοειδών επιχειρήσεων. Θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των κερδών της συγκεκριμένης χρονιάς.

Το ποσό που θα προκύπτει με αυτή τη μέθοδο θα προστίθεται στο κέρδος που υπολογίζεται με βάση τον συντελεστή καθαρού κέρδους (σ.σ.: είναι ένας συντελεστής ο οποίος προσδιορίζεται διοικητικά ανάλογα με τη δραστηριότητα).

Όσοι συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει και σε φορολογικές παραβάσεις (πλαστά τιμολόγια, εικονικά κ.λπ.), θα φορτώνονται και με επιπλέον φόρο καθώς, εκτός από την αξία της παράβασης, θα πρέπει να καταβάλουν προσαυξήσεις από 1 έως 5% για παραβάσεις από 10.000 έως 100.000 και άνω.

Τότε ο επαγγελματίας θα έχει δύο «όπλα» στα χέρια του: Είτε να επικαλεστεί ανωτέρα βία ώστε να αμφισβητήσει το ποσό του φόρου που προκύπτει με τα αντικειμενικά κριτήρια είτε να συμβιβαστεί ώστε να επιτύχει μείωση των προσαυξήσεων κατά 50%.


Πηγή: topontiki.gr