Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κ.Ε.Δ.Ε: Ας πάψουν πλέον να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση!

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, αποφάσισε η ΚΕΔΕ. Συγχρόνως, αποφάσισε να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που, όπως σημειώνεται, «υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης».
Η Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και εξετάζει τις περιπτώσεις Δήμων και Περιφερειών που υπάγονται σε διαδικασία εξυγίανσης, ήδη καλύπτει τις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου και -όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα που προέκυψε από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση- «εάν το υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις, βελτιωτικές όμως, στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δημιουργία ενός νέου οργάνου που καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ».

Το συνολικό χρέος των Δήμων ανέρχεται σε 2,6 δισεκ. ευρώ από τα οποία 1,7 δισεκ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις και 0,835 δισεκ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το χρέος αυτό αναλογεί στο 0,8% του συνολικού δημόσιου χρέους. Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, το χρέος των δήμων αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστιαία χρέος σε όλη την Ευρώπη και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος.

Και καταλήγει το ψήφισμα: «Ας πάψουν πλέον να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι της Χώρας είναι υπέρ της διαφάνειας και ποτέ δεν αρνήθηκαν τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

protothema.gr