Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Θετική η έκθεση της Τρόικα αλλά η δόση...καλά Χριστούγεννα

Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού απόψε το βράδυ αναμένεται να είναι και το τελευταίο βήμα για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο «κλειδώνει» η παρούσα δόση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση της Τρόικα είναι θετική για την προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ακόμα 12 και πλέον δισ. να δοθούν σταδιακά στην Αθήνα, ως «μπόνους» για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία θα κάνει λόγο για μια εξαιρετική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, υπό μεγάλη πολιτική πίεση. Ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής, παραδέχεται ότι Σαμαράς και Στουρνάρας πήραν γενναίες αποφάσεις και αξίζουν τον σεβασμό όλων.
Το ίδιος στέλεχος εκτιμά ότι τελικώς δεν θα περάσουν οι σκληρές γερμανικές εισηγήσεις περί επιτροπείας και ότι τελικώς αν και οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολο να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου, τα λεφτά της δόσης θα καταστεί δυνατό να έλθουν αρχές Δεκεμβρίου.
Υπ' αυτές τις συνθήκες και το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει πως η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης δεν θα είναι μεγάλη: κατά την πλέον αισιόδοξη, μάλιστα, εκδοχή, το «ελληνικό ζήτημα» είναι δυνατόν να διευθετηθεί σε έκτακτο Eurogroup μέχρι τις 22 του μήνα.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως επί της ουσίας έχει «κλειδώσει» η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 12 και πλέον δισ., από τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, θα δοθούν σταδιακά στην Αθήνα ως «μπόνους» για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ακόμη και τον Ιανουάριο.
Πάντως, το γεγονός ότι η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποφασιστεί στο αυριανό Eurogroup, αλλά λίγο αργότερα, δημιουργεί κάποιες περιπλοκές. Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και τώρα είναι η σειρά σας να κάνετε το δικό σας».

Πηγή: iefimerida.gr