Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το φουσκωμένο έλλειμμα

Σε πολιτικούς φαίνεται ότι "σκόνταψε" η έρευνα για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διαβίβασε τη δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διαβιβαστεί στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησής του.

Τη δικογραφία αναλαμβάνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής.
Πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν καταθέσει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος στην Ελλάδα. Καταγγελίες έχει κάνει μέσω υπομνήματός του και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.
Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Την ίδια στάση κρατά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.
Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.
Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

News247