Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ... ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ : ΕΤΑΚ 2009 ΦΑΠ 2010 ΚΑΙ 2011

Τους... ξεχασμένους λογαριασμούς για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009, του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011, θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προχωρά παράλληλα σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων (ΔΕΗ, Κτηματολόγιο, Ε9) προκειμένου να αποκαλύψει αδήλωτα ακίνητα.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στο 29ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την πρόταση της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών...
«Είναι ένα μέτρο που δεν έχει την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έχω και την αίσθηση ότι προτάθηκε χλιαρά από την τρόικα», προσέθεσε.
Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ 2010 και 2011 που εκκρεμούν. Μάλιστα, για να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογουμένους, ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.
Ηδη η ΓΓΠΣ έχει έτοιμα και θα αρχίσει να ταχυδρομεί τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ θα ακολουθήσει ο «λογαριασμός» για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και αργότερα ο ΦΑΠ του 2011.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:
1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από το ΕΤΑΚ του 2009 αναμένονται περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.
2. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.
3. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να πληρώνουν και το ειδικό τέλος για το 2012 που θα καταβληθεί σε 5 ίσες δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.
Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια, βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο. Οι έρευνες θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, το αρχείο της ΔΕΗ και του Κτηματολογίου.
Η υπερφορολόγηση ακινήτων οδηγεί σε... αναστολή πληρωμών
Ενας στους 2 ιδιοκτήτες δηλώνει αδυναμία να πληρώσει φόρους ακινήτων
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους σε... αναστολή πληρωμών.
Ο ένας στους δύο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη (ΦΑΠ, τέλος ακινήτων κ.λπ.) του τρέχοντος έτους.
Ο ένας στους έξι καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου, ενώ το 50% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσει να καταβάλλει τις δόσεις.
Επίσης, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20% έως και 30%.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Η έρευνα έγινε το διήμερο 19-20 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.197 άτομα.
Πιο αναλυτικά από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:
Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσει να πληρώσει εντός του έτους τους φόρους στα ακίνητα, έναντι 45,9% που εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Οκτώ στους δέκα Ελληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6%) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου.
Το 16,5% των ιδιοκτητών που έχει δάνειο δηλώνει ότι δεν εξοφλεί κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2%) στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».
Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94%) έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ενας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9%.
Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10% για το 29% των περιπτώσεων. Στο 63% των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει και στο 50%. Στα καταστήματα αντίστοιχα μειώσεις ενοικίων από 20 έως 30% έγιναν στο 62% των περιπτώσεων.
Ενας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πωλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8%) ή στην αντικειμενική (6,6%). Οσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4%).
Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα έως τέσσερα ενοίκια ετησίως.
Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ