Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

H δήμαρχος Τήλου σε Κωνσταντινούπολη και Τένεδο

Επιστρέφει αύριο στο νησί της Τήλου η Δήμαρχος κυρία Μαρία Καμμά- Αλειφέρη κατόπιν της επίσκεψής της στην Τένεδο και την Σύρο.
Στις 26 Ιουλίου η Δήμαρχος κλήθηκε από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαϊκών Κοινοτικών Ιδρυμάτων να μιλήσει για το «Θαύμα της Τήλου», όπως αυτό χαρακτηρίζεται,  λόγω του μεγάλου ποσοστού ανάπτυξης και της αύξησης του μόνιμου πληθυσμού του νησιού.

Η ομιλία έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες- Ισότιμοι Πολίτες». Στόχος της ομιλίας της Δημάρχου, ήταν να γίνουν παραλληλισμοί στην αναπτυξιακή προοπτική των δύο νησιών και να βρεθούν κοινά πλαίσια ανάπτυξης τα οποία μπορεί να ακολουθήσει το νησί της Τενέδου προκειμένου να συγκρατήσει ή και να αυξήσει τον εκεί ελληνικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της συζήτησης ήταν παραγωγικά καθώς ο Δήμαρχος Τενέδου δήλωσε ότι και η Τένεδος  ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το τουριστικό αναπτυξιακό πρότυπο της Τήλου στοχεύοντας στον οικοτουρισμό. Ο δήμαρχος της Τενέδου μάλιστα εξέφρασε την πρόθεσή του να αδελφοποιηθούν οι δύο πόλεις και η κ. Καμμά δεσμεύθηκε για την συζήτηση του αιτήματός του με το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Στόχος της αδελφοποίησης είναι η τόνωση των σχέσεων των «Ρωμιών» της Τενέδου με την μητέρα πατρίδα, καθώς όπως τόνισαν και οι δύο δήμαρχοι, τόσο οι ακρίτες της Τήλου όσο και οι Έλληνες της Τενέδου φυλάττουν Θερμοπύλες.

Κατά την επιστροφή της στην Κωνσταντινούπολη, η κυρία Καμμά επισκέφθηκε το Πατριαρχείο όπου συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παναγιότατο κ. Βαρθολομαίο. Στα πλαίσια της συνάντησής τους ο κ. Βαρθολομαίος ενημερώθηκε από την Δήμαρχο για τα προβλήματα του νησιού, την κατάσταση του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα και την πορεία του εκκλησιαστικού τουρισμού όπως αναπτύχθηκε από τα τρία περιπατητικά μονοπάτια.

Κατόπιν η κυρία Καμμά μετέβη στην Σύρο όπου ενημερώθηκε για την δρομολόγηση και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των υδροπλάνων με στόχο την διακίνηση επιβατών στα Δωδεκάνησα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί της Τενέδου εξυπηρετείται ήδη από υδροπλάνα που την συνδέουν με μητροπολιτικούς προορισμούς ανά μία ώρα, πράγμα που γνώριζε ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης και κατόπιν τούτου ζήτησε από την κ. Καμμά να ενημερώσει σχετικά το σώμα.

Ακολούθως η Δήμαρχος αναμένεται να επιστρέψει στο νησί με σκοπό να συμμετέχει στο εβδομαδιαίο Φεστιβάλ Φύσης και Πολιτισμού που φιλοξενείται στο Θέατρο