Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πλειστηριασμοί α’ κατοικίας από το παράθυρο

Την κατάθεση και ψήφιση νέας διάταξης στη Βουλή που θα αλλάζει το καθεστώς προστασίας τής πρώτης κατοικίας που ισχύει από το 2008, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που υπάρχουν σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, προωθεί η κυβέρνηση.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και την αντιπολίτευση, Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» επεξεργάζονται ήδη το περιεχόμενο της νέας διάταξης που θα περιλαμβάνει:
Πρώτον, τη μείωση του πλαφόν από τα 200.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας, που είναι σήμερα βάσει της ισχύουσας διάταξης, σε ένα ποσό λίγο πάνω από τα 150.000 ευρώ.
Δεύτερον, τη μείωση των 200.000 ευρώ που αναφέρονται στην ισχύουσα διάταξη ως πλαφόν για το ανεξόφλητο χρέος.
Τρίτον, την πρόβλεψη ακόμα ενός κριτηρίου, που θα έχει να κάνει με το «νεκρό χρόνο» εξυπηρέτησης του δανείου, δηλαδή να προβλεφθεί ότι αν ένας δανειολήπτης έχει πάνω από χ μήνες να καταβάλει μία δόση ή ένα μέρος αυτής, τότε σε αυτήν την περίπτωση θα αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Ως τον Δεκέμβριο

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο με κόμματα και φορείς, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή ώς τον Δεκέμβριο (η ισχύουσα διάταξη έχει ισχύ ώς τις 31.12.2013) και σημειώνουν ότι αν ο διάλογος καταλήξει σε διαφωνία ή δεν ξεκινήσει καθόλου από την άρνηση κομμάτων και φορέων να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης, τότε η απόφαση για το τι πρέπει να γίνει θα ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Αν κριθεί ότι η αντίδραση είναι καθολική μπορεί και να μην κατατεθεί νέα διάταξη και η κυβέρνηση να επιχειρήσει να νομοθετήσει την παράταση της ισχύουσας για ακόμη ένα χρόνο. Αν κριθεί ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τότε η κυβέρνηση θα νομοθετήσει», λένε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι η πίεση της τρόικας για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ισχυρή, αν και είναι γνωστό ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των δόσεων του ελληνικού προγράμματος. Και προκαλεί εντύπωση το ότι σε αυτή τη φάση, που με βάση τα κυβερνητικά επιχειρήματα συζητείται ότι η στάση Ομπάμα μπορεί να δώσει διαπραγματευτικά επιχειρήματα στην κυβέρνηση έναντι της τρόικας, δεν εξετάζεται ως βασική γραμμή η παράταση της ισχύουσας διάταξης για ακόμα ένα χρόνο, αλλά η αλλαγή της. Ακόμα και αν υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει πολιτική και κοινωνική «έκρηξη»

Και έχει σημασία ότι την ίδια στιγμή που το Μαξίμου σιωπά, το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει σήμα ότι κάνει λάθος ο Γιάννης Στουρνάρας που «σηκώνει» το θέμα, αφού δεν υπάρχει συνεννόηση από πριν, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, με την επισήμανση ότι «αυτό έχει την ευθύνη» στη δημιουργία κλίματος για την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, βάζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, το χέρι τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Μέγκα» αλλά και τη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όχι απλώς συντηρεί το ζήτημα την ώρα που οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «βράζουν», αλλά επιχειρεί τη νομιμοποίηση της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, στέλνοντας μήνυμα ότι η ισχύουσα διάταξη θα αλλάξει, αλλά οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με… κοινωνικά κριτήρια. «Δεν θα θιγεί ο άνθρωπος ο οποίος λόγω συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι» λέει ο κ. Στουρνάρας, αλλά παράλληλα προσθέτει: «Κανείς ωστόσο δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο».

enet.gr