Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τί χρωστά το δημόσιο στο… δημόσιο

Τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μαζέψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλουν οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) αδιαφορεί για τα χρέη των ΔΕΚΟ, των ασφαλιστικών ταμείων, εταιριών του δημοσίου που έχουν κλείσει, και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ουδείς υπουργός κάνει λόγω για τα χρέη αυτά. Ουδείς ασχολείται. Είναι ενδεικτικό ότι...
το 2011 όπου και πρωτοδημοσιεύθηκε η λίστα με τα νομικά πρόσωπα που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο τα χρέη όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά υπερδιπλασιάζονται. Για παράδειγμα ο ΟΣΕ το 2011 όφειλε στο ελληνικό δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης η Ολυμπιακή Αεροπορία χρωστούσε 180 εκατ. ευρώ σήμερα το χρέος έχει ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα στο διάστημα αυτό το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ως οφείλει την νομοθεσία για τα φυσικά πρόσωπα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δεν μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη και φυσικά δεν αυξάνονται τα δημόσια έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα χρέη έχουν φθάσει πλέον τα 60 δισ. ευρώ, μεγάλο τμήματα των οποίων χρωστούν οι επιχειρήσεις του δημοσίου.
Τα λουκέτα και οι παραπομπές των φοροφυγάδων στη δικαιοσύνη έχουν νόημα όταν η κυβέρνηση  πράττει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και για τις επιχειρήσεις του δημοσίου.
Για την ιστορία, στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή της «νέας αρχής» όπως την αποκαλεί το υπουργείο Οικονομικών έχουν ενταχθεί περισσότεροι  από 45.000 φορολογούμενοι και το ποσό που έχει ρυθμιστεί ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ

Matrix