Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ένας από τους βασικούς εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πατάτα. Η πατάτα, μάλιστα. Πατάτα εγχώρια, αυτόχθων, ριζοσπαστική. Πατάτα άκρως πολιτική. Πατάτα που καλλιεργούν αριστεροί παραγωγοί σε αριστερά χωράφια για αριστερούς καταναλωτές. Αλλά που άπαξ και πέσει στην πολιτική αγορά καταλήγει συνήθως πρώτη ύλη για τσιπς Σίμου και σνακς Μουρούτη -να γλείφουν τα δάχτυλά τους οι μονταζιερίστας.
Ως βρώσιμος βολβός η πατάτα είναι μια χαρά -την τρως και δοξάζεις τον Καποδίστρια. Ως πολιτικό φρούτο όμως δεν τρώγεται με τίποτε. Πολύ περισσότερο όταν ο πατατοπαραγωγός είναι βουλευτής ή ημιβουλευτής, επώνυμος ή ημιεπώνυμος, στέλεχος, ή ημιστέλεχος. Διότι τότε, παρεμβαλλομένης της επεξεργασίας και των προθύμων ΜΜΕ, αλέθονται πολιτικές, προγράμματα, προσδοκίες. Και καταλήγει το όλον ένας πουρές -ασχολούμαστε με την πατάτα του ενός και του αλλουνού αντί με όσους μας ξεροψήνουν.

Μετά τις τελευταίες επιτυχίες φαίνεται ότι η πατατοκαλλιέργεια αποκεντρώνεται. Με τη φιλική συμμετοχή φιλικών μέσων ενημέρωσης. Και έξοχο παράδειγμα οι αποκαλύψεις για το νησάκι της Τήλου, τις οποίες φιλοξένησε το left.gr υπό τον τίτλο, Τήλος, Χρυσαυγίτες Καλοδεχούμενοι -με ερωτηματικό καλού κακού στο τέλος- και χωρίς υπογραφή. Ως δικό του έγκυρο ρεπορτάζ! Με αποτέλεσμα να μείνουν κάγκελο τόσο οι κάτοικοι της Τήλου, όσο και οι επισκέπτες. Δίπλα τους ανοίγει το φίδι τη στοματάρα κι αυτοί χαμπάρι...

Το left λοιπόν στηλιτεύει χωρίς κανένα στοιχείο την ιδεολογική κατρακύλα πολλών κατοίκων του νησιού! Έτσι ακριβώς. Και απειλεί ότι αν δεν συμμορφωθούν δημοκρατικώς μην περιμένουν το επόμενο καλοκαίρι να φέρει το καράβι όσους και όσες αγάπησαν και στήριξαν την Τήλο!! Έγκλημα και τιμωρία δηλαδή. Κι άσε τους ντόπιους να φωνάζουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Ότι έχουν δώσει τους δικούς τους σκληρούς αγώνες, ότι είχαν τον Αλιφέρη δήμαρχο για δεκαετίες, ότι πάντρεψαν τους γκέι παρά τις αντιδράσεις, ότι έχουν τιμηθεί από πλήθος διεθνείς οργανώσεις ως κοινωνία κατά των διακρίσεων, ότι εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες εκεί χωρίς προβλήματα και χωρίς ούτε ένα κρούσμα ρατσιστικής βίας.

Ας λένε ότι θέλουν. Η πατάτα άπαξ και εξαπολύθηκε την έκανε τη ζημιά. Και στο νησί, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο ευλόγως γαμοσταυρίζουν οι θιγόμενοι. Και μόνο η Χρυσή Αυγή τρίβει τα χέρια της -πατάτα από το ΣΥΡΙΖΑ κι ας είναι δαγκωμένη...

*Δημοσιεύθηκε στην «ΑΥΓΗ» την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013