Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Ο Αύγουστος φαίνεται ότι σώζει το γόητρο του τουρισμού στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ αισθητή είναι φέτος η απουσία των Ελλήνων τουριστών που όπως φαίνεται προτίμησαν σπίτια φίλων ή συγγενών για τις καλοκαιρινές διακοπές ή να μην φύγουν καθόλου από το κλεινόν άστυ.
Τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αν και προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων και των Ελλήνων τουριστών να τα επισκεφτούν για να θαυμάσουν από κοντά τις ιδιαίτερες ομορφιές που έχουν, εντούτοις βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν έχουν επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Επίσης κάποια από αυτά δεν διαθέτουν ούτε αεροδρόμια με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να κερδίσουν ένα μέρος των τουριστών που φέτος επέλεξαν τα νησιά της Δωδεκανήσου για τις διακοπές τους.
Παρόλα αυτά κάτι κινήθηκε στα μικρά νησιά του νόμου την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως τον Αύγουστο που, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι ή οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τους, με δηλώσεις στην «ΠΡΟΟΔΟ», η τουριστική κίνηση εξελίσσεται ικανοποιητικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Όμως φέτος περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται η απουσία των Ελλήνων τουριστών καθώς είναι εκείνη που θα δίνουν την τονωτική ένεση στις τοπικές αγορές, είναι η κινητήρια δύναμη για τα καταστήματα αφού ως γνωστό οι Έλληνες στις διακοπές τους ξόδευαν σε σχέση με τους ξένους τουρίστες.
Τα μικρά νησιά πληρώνουν φέτος όχι μόνο το τίμημα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, το μονοπώλιο στο χώρο της ακτοπλοΐας, αφού τόσα χρόνια παρά τις προσπάθειες που κατάβαλε η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις της για την επαρκή σύνδεση τους με τον εθνικό κορμό.

Πάτμος: Τουρισμός υψηλής στάθμης
Παρά το γεγονός ότι το πρώτο επτάμηνο η κίνηση στο κοσμοπολίτικο νησί της Πάτμου ήταν μειωμένη κατά 10%, τον Αύγουστο κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος αφού η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων τους ξεπερνά το 100%.
Από τις 7 του μηνός μέχρι και σήμερα η Πάτμος έχει γεμίσει με Ιταλούς τουρίστες όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου Ιάκωβος Κουτλάκης, τονίζοντας ότι το θετικό είναι και το γεγονός πώς οι αφίξεις των γιωτ στο λιμάνι του νησιού φέτος έχουν αυξηθεί κατά 50% εν σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, η Πάτμος έχει το πλεονέκτημα της προσέλκυσης τουρισμού υψηλής στάθμης.
Ο κ. Κουτλάκης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι αν και τους επόμενους δύο μήνες η κίνηση εξελιχθεί στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο τότε θα καλυφθούν τα σπασμένα των προηγούμενων μηνών.
Το αρνητικό όπως είπε είναι ότι φέτος έχει μειωθεί ο κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων από 15 που ήταν πέρυσι σε 8-10 την εβδομάδα επειδή το λιμάνι της Πάτμου δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για τον ελλιμενισμός τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτλάκη η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά , η μείωση κατά 80% του θρησκευτικού τουρισμού λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί είναι οι βασικοί παράγοντες που το πρώτο επτάμηνο η κίνηση στην Πάτμο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το νησί της Αποκάλυψης δεν διαθέτει αεροδρόμιο με αποτέλεσμα οι Ρώσοι που θα το επέλεγαν για τις διακοπές τους να αδυνατούν να το επισκεφτούν.

Κάλυμνος: Σημείο αναφοράς στον αναρριχητικό τουρισμό
Περισσότεροι από 100.000 τουρίστες εκτιμάται ότι θα επισκεφτούν φέτος το νησί των σφουγγαράδων την Κάλυμνο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Διακομιχάλη φέτος η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι που οι αφίξεις ξένων τουριστών δεν ξεπέρασαν τις 70.000.
Βέβαια, ο τουρισμός της Καλύμνου στηρίζεται στους ημερήσιους εκδρομείς που την επισκέπτονται από την Κω σε καθημερινή βάση και στους λάτρεις του αναρριχητικού τουρισμού. Από το τέλος Αυγούστου μέχρι και τον Οκτώβριο η Κάλυμνος θα «πλημμυρίσει» από τουρίστες που είναι λάτρεις της αναρρίχησης.

Χάλκη: Ιταλοί, Ρώσοι και Τούρκοι τουρίστες
Σημαντική αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με πέρυσι σημειώνει μέχρι σήμερα η τουριστική κίνηση στο νησί της Χάλκης όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μιχάλης Πατρός.
Στο νησί αυτή την περίοδο τόνισε ότι επικρατεί το αδιαχώρητο από τους τουρίστες που το επέλεξαν για τις διακοπές τους με αποτέλεσμα και η πληρότητα των ενοικιαζομένων δωματίων του να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Τη Χάλκη φέτος επέλεξαν για τις διακοπές τους εκτός από τους Ροδίτες Ιταλοί, Ρώσοι και Τούρκοι τουρίστες ενώ καθημερινά στο λιμάνι της δένουν ιστιοφόρα γεγονός που κρίνεται θετικό για τον θαλάσσιο τουρισμό της.
Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός της Χάλκης στηρίζεται και στους ημερήσιους εκδρομείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στο νησί από το λιμάνι της Ρόδου αλλά και το λιμανάκι της Καμείρου Σκάλας. Καθημερινά το νησί δέχεται 200-450 ημερήσιους εκδρομείς από τη Ρόδο που κατά κάποιοι τρόπο στηρίζουν και την τοπική οικονομία τους.
Πάντως, ο κ. Πατρός επεσήμανε ότι η Χάλκη αναμένεται να κατακλυστεί από τουρίστες το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου όπου θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη.

Τήλος: Οι Ρώσοι κάνουν τη διαφορά
Σε ικανοποιητικά επίπεδα εξελίσσεται φέτος η τουριστική κίνηση και στην Τήλο, η οποία σύμφωνα με την δήμαρχο Μαρία Καμμά είναι αυξημένη κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι.
Οι Ρώσοι τουρίστες φαίνεται ότι επιλέγουν φέτος το νησί για τις διακοπές τους ενώ εμφανής είναι η μείωση των ημεδαπών τουριστών που τα προηγούμενα χρόνια κατέκλυζαν την Τήλο για τις διακοπές τους.

ΠΡΟΟΔΟΣ