Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Μαζικές αγορές κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές

Η χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα για όποιον ξένο επενδυτή, εκτός Ε.Ε., αγοράσει ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγοραπωλησίες σε μια κτηματαγορά που έχει καταρρεύσει. Πρόσφατα έκλεισε η συμφωνία για την αγορά από Κινέζα επιχειρηματία ενός σπιτιού αξίας 252.000 ευρώ στο Μαρκόπουλο και την ταυτόχρονη χορήγηση βίζας στην ίδια και την οικογένειά της.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς ήταν η πρώτη που έγινε με βάση τον νέο νόμο για χορήγηση άδειας παραμονής σε ξένους επενδυτές. Σε προχθεσινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε εκτενώς στη στροφή που κάνουν οι Κινέζοι αλλά και οι Ρώσοι στις αγορές της Νότιας Ευρώπης, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πολιτική και οικονομική κατάσταση.
Δεκάδες προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», στα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να φτάνουν προτάσεις για αγορές εκατοντάδων ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ ήδη μέσα στο καλοκαίρι έγιναν οι πρώτες επαφές ξένων θεσμικών επενδυτών αλλά και μεμονωμένων ενδιαφερόμενων, που ψάχνουν τις ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική κτηματαγορά.
Μαζικές αγορές κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές
- Από τις πληροφορίες που διαθέτει η «ΗτΣ» προκύπτει ότι πρόσφατα μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, που κινείται για λογαριασμό εταιρειών real estate και funds ακινήτων, έκανε πρόταση σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους και κατασκευαστικές εταιρείες για την απόκτηση 1.000 κατοικιών. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επενδυτική πρόταση που γίνεται στη χώρα μας και μάλιστα προέρχεται από τις ΗΠΑ, που δεν είναι παραδοσιακή πηγή επενδυτών για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αγοράσουν κατοικίες και εξοχικά στην Αττική και τα νησιά, που θα πουλήσουν σε Αμερικανούς οι οποίοι θέλουν να κάνουν μόνιμες διακοπές στην Ελλάδα και παράλληλα να έχουν τη χώρα μας ως βάση για «εξορμήσεις» και στις υπόλοιπες χώρες Σένγκεν, χωρίς να μπλέκονται σε γραφειοκρατικά γρανάζια.
- Μια δεύτερη πληροφορία που ήρθε σε γνώση της «ΗτΣ» προέρχεται από την Κίνα. Επενδυτές προσέγγισαν κατασκευαστή στην Ελλάδα και του πρότειναν την αγορά 200 κατοικιών σε τιμή, όμως, που θα είναι στο 50% του κόστους κατασκευής τους.
Μαζικές αγορές κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές
- Επίσης, μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο με υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο έστειλε από το Χονγκ Κονγκ σημαντική επενδυτική πρόταση στο γραφείο της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό e-mail της εταιρείας Engel & Voelkers: «Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να έχω ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ το καθένα. Δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από εκατό κατοικίες. Με όσο περισσότερες ποιοτικές ιδιοκτησίες μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, τόσο ισχυρότερες σχέσεις θα αναπτυχθούν με το τοπικό κανάλι διανομής. Παρακαλώ να μου στείλετε τις πρώτες δέσμες των ακινήτων το συντομότερο δυνατόν».
Η εταιρεία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα στην Ελλάδα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ τα οποία θα έχουν? δώρο τη βίζα, η οποία αποτελεί σοβαρό δέλεαρ για τους ξένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται επενδυτές και από τη Ρωσία και την Αραβία, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών εταιρειών είναι να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την τεράστια κινεζική αγορά. Μάλιστα, οι Κινέζοι φαίνεται να ενδιαφέρονται για ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να φτιάξουν «China Town», δηλαδή ολόκληρες γειτονιές με ιδιοκτήτες ακινήτων από τη χώρα τους. Τα ανατολικά προάστια, λόγω του αεροδρομίου, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, είναι περιοχές στις οποίες εκδηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

imerisia.gr

Και ένα μικρό σχόλιο: Οποιαδήποτε σύνδεση των παραπάνω με την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας είναι εντελώς άσχετη...

Ακάλυπτος