Η Τήλος σας περιμένει… με δεκαεννέα παραλίες, δώδεκα βουνά με ρέουσες φυσικές πηγές, επτά μεσαιωνικά κάστρα, ένα βυζαντινό μοναστήρι, διακόσιες εκκλησίες, ένα σπήλαιο με πολλές ανασκαφές, ένα χωριό πολιτιστικό μνημείο, πάνω από εκατό είδη πουλιών, εκατοντάδες άγρια είδη χλωρίδας και περίπου πεντακοσίους κατοίκους. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του παρελθόντος, στην Τήλο ανοίγεται μπροστά μας η Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων. Η ιστορία της Τήλου, άλλωστε, με τους πολλούς κατακτητές από διάφορα μέρη του κόσμου οδηγεί σε ένα μείγμα πολιτιστικών στοιχείων. Το highlight αυτών αποτελούν αναμφισβήτητα τα σημαντικότατα ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, με κύριο τους προϊστορικούς νάνους ελέφαντες, που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αυτά τα ευρύματα στο μικρό παλαιοντολογικό μουσείο που βρίσκεται στο εν λόγω σπήλαιο.
Πανοραμικές Εικόνες
Το νησί αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς - τα Λιβάδια, που είναι και το λιμάνι του νησιού, και το Μεγάλο Χωριό. Πρωτεύουσα της Τήλου είναι το Μεγάλο Χωριό που βρίσκεται στην ενδοχώρα, στα βόρεια του νησιού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόγου, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό βρισκόταν μέσα στο Κάστρο. Τα σπίτια του οικισμού είναι πετρόχτιστα και διατηρούν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Λήψεις 360 Μοιρών
Σε απόσταση 2,5 χλμ। δυτικά του Μεγάλου Χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου ενώ 6,5 χλμ. ΒΔ βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα - διαθέτει ξενώνα - που θεωρείται και το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού. Έχει παλιές τοιχογραφίες και ωραία βοτσαλωτή αυλή. Άλλος οικισμός του νησιού, εγκαταλελειμμένος πλέον σήμερα αλλά αξίζει να τον επισκεφθείτε, είναι το Μικρό Χωριό. Δημιουργήθηκε πιθανότατα στα χρόνια των Ιπποτών αλλά άρχισαν οι κάτοικοι του να το εγκαταλείπουν το 1930. Και αφού περιηγηθείτε στο νησί, ήρθε η ώρα για δροσερές βουτιές στις υπέροχες παραλίες της Τήλου.
http://www.greecevirtual.gr/el/dodecanese/tilos