Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνίαΗ ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει και προετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για επέκταση δανειακής σύμβασης του 2ου ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες ακόμα και ως την 31ή Αυγούστου του 2015 υπό το όρο να της επιτραπεί η τροποποίηση της...
...«αιδεσιμότητας» που την συνοδεύει, δήλωσε σε ελληνόφωνους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, πηγή με άμεση γνώση της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης.

Το κείμενο του αιτήματος θα κατατεθεί στον πρόεδρο του eurogroup το πρωί, ενώ θα έχει προηγηθεί ολονύχτια συνεννόηση, όπως επιβεβαιώνει έτερη πηγή, αυτή τη φορά από το περιβάλλον του προέδρου του eurogroup. Ανάλογα με το αποτέλεσμα και το κείμενο που θα παραχθεί, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ θα αποφασίσει, αν θα συγκληθεί ή όχι eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να δηλώσει πως θα τηρήσει στο ακέραιο “τις δανειακές της υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να προβεί σε μονομερείς ενέργειες που ενέχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο ως τα τέλη Αυγούστου”.

Βεβαίως, η ερμηνεία των Βρυξελλών διαφέρει από την ερμηνεία του υπουργείου οικονομικών ως προς το ότι η δανειακή σύμβαση έχει έτσι και αλλιώς ένα πρόγραμμα που τη συνοδεύει, το οποίο μπορεί μεν να είναι ανοιχτό σε αλλαγές και ζωντανό ως κείμενο, όμως έχει βασικούς στόχους που δεν μπορούν να παραγνωριστούν.

Στους ποσοτικούς στόχους η κυβέρνηση διαφωνεί, αν και οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως βρεθεί μία γλωσσική φόρμουλα, για να ικανοποιηθεί “και ο νόμος και ο αιτών”.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προσυπογράψει τους δικούς της όρους συνοδεία της αίτησης και μετά εναπόκειται στον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αποφανθεί αν το κείμενο που θα λάβει “περνάει ή κόβεται”.

Σύμφωνα με τεχνοκράτη της κοινότητας που μετέχει στο euro working group η γερμανική βουλή δεν μπορεί να υπερψηφίσει ξεχωριστά τις δύο παρατάσεις και επιθυμεί ένα κείμενο που θα μιλάει για το όλον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το eurogroup, οι όροι του προγράμματος, που εκπορεύονται από τη συνθήκη του ESM/EFSF είναι οι εξής:

Αντικατάσταση μέτρων και όχι στόχων, αποφυγή υπαναχώρησης από ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή της θεωρίας των ισοδύναμων, τήρηση των δανειακών υποχρεώσεων και εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας.

Την ίδια ώρα, άλλη πηγή, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις, έλεγε στον ελληνικό Τύπο ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας συμμετείχε στη συγγραφή και συμφωνούσε με μία πλειάδα συμβιβαστικών κειμένων κοινής δήλωσης που του είχαν παρουσιαστεί από το πρώτο eurogroup της περασμένης Τετάρτης, κείμενα τα οποία χάνονταν στην ίδια τη συνεδρίαση, επειδή κατά την ίδια πηγή “τα έκοβε ο Σόιμπλε ή ο Ντάισελμπλουμ”, χωρίς να εξηγεί επί της ουσίας τους λόγους.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι η διαφορές εντοπίζονται στο αν υπάρχει ή όχι η λέξη “amending”, δηλαδή “τροποποιώντας”, με αναφορά στα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η πηγή είπε πως ακόμα και στο προχθεσινό eurogroup ένα τέτοιο κείμενο είχε συμφωνηθεί από Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ και απεσύρθη με τον ίδιο τρόπο, εξού και το αδιέξοδο. Η πηγή απέδωσε τις αντιδράσεις στις εκλογές σε Ισπανία και Φιλανδία, χαρακτηρίζοντας τους εταίρους αντιευρωπαϊστές και μικροκομματικούς.

Πηγή: real.gr