Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κατά 5,6 δισ. ευρώ αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

ΕΚΤΗ απόφαση αυτή είναι οριστική και ισχύει μέχρι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οπότε θα επανεξεταστεί. Η αύξηση αυτή του ορίου χρηματοδότησης μέσω ELA συνδέεται με τις εκτιμώμενες τρέχουσες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είχε σημειώσει νωρίτερα το Capital.gr, η επικοινωνία των αρμόδιων αρχών της ΕΚΤ με την ΤτΕ και τις ελληνικές τράπεζες είναι συνεχείς και αφορά την επάρκεια της αναγκαίας ρευστότητας. Η συγκεκριμένη μεταβολή στο πλαφόν κατά 5,6 δισ. ευρώ συνδέεται προληπτικά με τις τρέχουσες ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες έκτακτη βοήθεια έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, αναφέρουν άτομα με γνώση της υπόθεσης, αν και αυτό χρειάζεται την τακτική έγκριση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Το Reuters σημείωνε ότι ο ELA είναι κρίσιμος για την τύχη των τραπεζών στην Ελλάδα, και με τη σειρά του για την τύχη της ίδιας της χώρας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις ρευστότητας που διενεργεί.

Αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρει το πρακτορείο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου αν και τα 25 μέλη του είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ανά πάσα στιγμή.

Η επαφή της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι τακτική, προκειμένου να παρακολουθούνται οι τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες πλέον βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.



Πηγή:capital.gr