Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός συνέβαλε τα μέγιστα σε ΑΕΠ, ταμεία και απασχόληση

beachΟ κλάδος του τουρισμού συνέβαλε άμεσα κατά τουλάχιστον 9% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ συμπεριλαμβανομένης και της έμμεσης συμβολής του, το ποσοστό εκτιμάται πως ανέρχεται σε 20% έως 25%. Ειδικότερα, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας φέρεται να...
άγγιξε τα 17 δισ. ευρώ το 2014, αυξημένη κατά 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ έναντι των 15,2 δισ. ευρώ του 2013, την ώρα που το συνολικό ΑΕΠ εμφανίζεται μειωμένο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους.

Σε μελέτη του ΣΕΤΕ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, υπογραμμίζεται ότι ο τουρισμός αποτέλεσε επίσης και στήριγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία σε μια χρονιά που συνεχίστηκε η συρρίκνωση άλλων δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, ότι από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύφθηκε το 75% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και ότι κατά την περίοδο αιχμής του, ο τουρισμός έφτασε να απασχολεί το 30% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΣΕΤΕ σημειώνει τέλος πως ένα πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί είναι η εποχικότητα του τουρισμού, καθώς περίπου το 60% των αφίξεων και των εσόδων καταγράφονται κατά το γ΄ τρίμηνο, ενώ μόλις το 6% των αφίξεων και το 3% των εσόδων κατά το α’ τρίμηνο.