Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ελληνική αναβάθμιση από την Moody's κατά δύο μονάδες

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε, χθες Παρασκευή, κατά δύο βαθμίδες, σε «Caa3», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από «C» που ήταν από τον Μάιο του 2012, δίδοντας σταθερές προοπτικές (outlook) και προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1% το 2015 με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων, αφού πρώτα  συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα, δίνει αξιολόγηση Not Prime (NP) για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.


Ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως «βασικό κίνητρο» για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «την πρόοδο που έχει επιτύχει η (ελληνική) κυβέρνηση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Αναλυτικότερα, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αιτιολογείται με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

1) Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος που ακολουθεί, είναι σημαντική παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moody's εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει (και πιθανότατα να ξεπεράσει) το στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο το 2013, όσο και το 2014.

2) Τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η βελτίωση αυτή υποστηρίζεται από την κυκλική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και από την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

3) Τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας μετά τις αναδιαρθρώσεις και τη συνεχή στήριξη του επίσημου τομέα.

Όπως εκτιμά η Moody's, όλα τα ανωτέρω περιορίζουν την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους, τύπου PSI.

 «Ο Προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

«Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», συνεχίζει.

«Ο οίκος Moody's πιστεύει ότι η (ελληνική) κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση από τον Moody's είναι «οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης». Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».

attikipress.gr