Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αρνητική πορεία

Βαρύς και ασήκωτος αναμένεται ο φετινός χειμώνας για τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΒΕΔ ήδη τον Οκτώβριο εκατόν τριάντα επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του, αριθμός που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των νησιών μας.

Και μπορεί τον ίδιο μήνα το 2012 να είχαμε 171 διαγραφές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώθηκε ο αριθμός αλλά ότι έχουν εξαντληθεί πλέον οι επιχειρήσεις. Κάθε μήνα τρία χρόνια τώρα ο αριθμός των επαγγελματιών που έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν και στο ΕΒΕΔ ότι βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους φθάνει και ξεπερνά το 100. Γιατί υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν μπορούν να κλείσουν φορολογικά με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν στο Επιμελητήριο τα σχετικά δικαιολογητικά για την διαγραφή τους. Μάλιστα από μία απλή έρευνα ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν έχει δηλώσει στο ΕΒΕΔ το κλείσιμο τους είναι πολύ μεγάλος. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι ζητούν βοήθειες και παρεμβάσεις για να προχωρήσουν στη διαγραφή τους, αλλά στη συνέχεια όταν τους ζητηθούν τα δικαιολογητικά από την Εφορία δεν επιστρέφουν να τα καταθέσουν. Τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα και τα έσοδα δεν μπορούν να τα υπερκεράσουν. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν εξαντλήσει πλήρως τους επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, δημιουργώντας παράλληλα αυξητικές τάσεις στην ανεργία. Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς με ανοίγματα των καταστημάτων τις Κυριακές και περισσότερες ημέρες προσφορών και εκπτώσεων δεν μπορούν να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν κυκλοφορεί το χρήμα. Η μεγάλη μερίδα των καταναλωτών ήταν και είναι οι μισθωτοί, που όμως οι περικοπές των μισθών τους αναγκάζουν να κοιτούν μόνο την επιβίωση. Στόχος των καταναλωτών είναι πλέον ο «άρτος ο επιούσιος» και σε δεύτερη τα υπόλοιπα. Ο κατάλογος των μελών του Επιμελητηρίου αλλάζει συνεχώς με μειωτικές τάσεις, γιατί δεν παύουν να υπάρχουν αισιόδοξοι που προσπαθούν με αλλαγές χρήσεων να ελπίζουν στην ανάκαμψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ σκληρός και ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο. Ήδη οι γειτονιές, αλλά και το κέντρο της Ρόδου έχουν γεμίσει από ξενοίκιαστα καταστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Στην Κω για τον Οκτώβριο οι διαγραφές έφθασαν τις 20 ενώ πέρυσι ήταν 34, στην Κάλυμνο είχαμε 20 εφέτος και 22 πέρυσι και στην Κάρπαθο 6 εφέτος και 2 πέρυσι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κατάσταση αυτή δεν έχει προοπτικές ανάκαμψης από την στιγμή που συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και οι τράπεζες δεν ανοίγουν τα ταμεία. Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι έχουν κλείσει επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ρεύμα και το τηλέφωνο τους. Η τουριστική κίνηση όσο κι αν βοήθησε τις επιχειρήσεις δεν ήταν σε εισπρακτικό βαθμό τέτοια που να μπορέσουν να αντέξουν και τον χειμώνα.

gnominews.gr