Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Δήμαρχος Τήλου: Ξεχνούν τη Νησιωτικότητα

Η Δήμαρχος στη συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα Γνώμη, μεταξύ άλλων υπενθυμίζει στους βουλευτές μας που νομοθετούν, πως οι ειδικές πολιτικές για τα νησιά είναι υποχρέωση.
  
1.Να ξεκινήσω από το δημοτικό σχολείο. Τι έγινε; Το πρόβλημα παραμένει;

Απίστευτη ταλαιπωρία χωρίς λόγο...Το σχολείο μας έχει ανοίξει και πάλι δουλεύοντας όπως εδώ και 10 χρόνια, δηλαδή ως τριθέσιο. Νομοθετικά βέβαια δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα, όμως εισηγήθηκε θετικά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, ώστε να λειτουργεί ως τριθέσιο. Βέβαια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι να πιέσουν το Υπουργείο και να μην λαμβάνουν αποφάσεις που υποβαθμίζουν τα σχολειά στα ακριτικά, μικρά νησιά μας όταν μάλιστα έχουν την ιδιότητα της “μοναδικότητας”.  Πρέπει να καταλάβουν ότι ο μαθητής της Τήλου, της Χάλκης, του Καστελόριζου δεν έχει δυνατότητα επιλογής φοίτησης ανάμεσα σε δύο ή τρεις σχολικές μονάδες. Το σχολείο είναι ένα και σε αυτό πρέπει να φοιτήσει υποχρεωτικά. Δεν υπάρχει δυνατότητα επίσης εξωσχολικής εκπαίδευσης. Ότι γνώση λαμβάνει ο μαθητής είναι από το ένα και μοναδικό σχολείο του νησιού του! Δεν μπορούμε λοιπόν να τα “τσουβαλιάζουμε” όλα...πρέπει επιτέλους να λαμβάνουμε υπόψη όταν θεσμοθετούμε, την Νησιωτικότητα!

2.Τελευταία βλέπουμε η Τήλος να δέχεται Σύριους πρόσφυγες. Πόσο εύκολη είναι αλήθεια η "υποδοχή" σε ένα τόσο μικρό νησί;

Σήμερα έχουμε και πάλι 39 Σύριους πρόσφυγες στο νησί μας. Πράγματι δεν είναι εύκολο για ένα μικρό νησί το οποίο δεν διαθέτει υποδομές για την στέγαση τόσων ανθρώπων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.  Έχουμε βρει προς το παρόν λύση στο μοναστήρι της Παναγίας της Πολίτισσας όπου υπάρχουν οι στοιχειώδης υποδομές, όμως σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση η ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού μας οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και αγάπη προσφέρουν τη βοήθεια τους δημιουργώντας έτσι μια ζεστή ανθρώπινη αγκαλιά για αυτούς τους ανθρώπους και όταν έρχεται η ώρα του αποχωρισμού εκτυλίσσονται πάνω στο λιμάνι συγκινητικές στιγμές...
Επομένως μπορεί να μην υπάρχουν τεχνικά μέσα που είναι βεβαίως απαραίτητα για την φιλοξενία των προσφύγων, όμως όταν υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό σου, τότε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!  

3.Τουριστικά έχουμε την εντύπωση ότι πήγε καλά το νησί το περασμένο καλοκαίρι... Είναι έτσι;

Πράγματι η τουριστική σαιζόν έκλεισε αρκετά ικανοποιητικά, καταφέραμε μάλιστα να έχουμε  και αύξηση κάτι που περιμέναμε εξάλλου, αφού τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα στο νησί μας είναι ανοδική. Είναι μία πραγματικότητα αυτή που δεν δημιουργήθηκε τυχαία... Όλες οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από το Δήμο Τήλου με πρωτεργάτη τον Τάσο Αλιφέρη, δεν ήταν τυχαίες αλλά στοχευμένες και μελετημένες προς το τουριστικό κοινό που επισκέπτεται την Τήλο κάθε χρόνο, προκειμένου να απολαύσουν ημέρες χαλάρωσης κοντά στη φύση.
Καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η συνέπεια, η ακρίβεια, η ασφάλεια και η άνεση που προσφέρει το πλοίο μας στους επισκέπτες του νησιού μας. Για παράδειγμα, ένας Δανός που θα φύγει από την Κοπεγχάγη στις 12 το μεσημέρι, στις 7 το απόγευμα θα βρίσκεται ήδη στο δωμάτιό του.
Αλήθεια, έχουν άραγε πολλά νησιά αυτή την δυνατότητα;

4.Ο χειμώνας είναι εδώ...Θα καταφέρει να αντέξει η Τήλος;

Δεν έχουμε περιθώριο άλλης επιλογής...είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε... Η Τήλος όπως και τα υπόλοιπα μικρά νησιά της χώρας μας, τον χειμώνα γίνονται ακόμη πιο...μακρινά για το Αθηνοκεντρικό κράτος! Όμως πιστεύω ότι με αγώνα θα τα καταφέρουμε και πάλι και ίσως να βγούμε και πιο δυνατοί...

5.Σε ένα νησί σαν την Τήλο την εποχή των αδυσώπητων μνημονίων ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα; Ο δήμος αντέχει οικονομικά;

Οι ασφυκτικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν επιβληθεί στους ΟΤΑ έχουν επιφέρει φοβερές αγκυλώσεις στην λειτουργία των δήμων που ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν από το μικρότερο και πιο συχνό πρόβλημα, όπως είναι η διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης, μέχρι το μεγαλύτερο όπως είναι το κλείσιμο κεντρικού δρόμου από μία ζημιά. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να πρέπει να ξοδέψουν πολλές εργατοώρες για την προμήθεια βασικών υλικών. Επίσης οι υπηρεσίες που ελέγχουν την λειτουργία των δήμων είναι υποστελεχωμένες και πρέπει να περιμένουμε εβδομάδες και σε αρκετές  περιπτώσεις και μήνες, για να ελεχθεί μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ένα ένταλμα πληρωμής ή να οριστεί επιβλέποντας μηχανικός σε ένα έργο του ΕΣΠΑ που έχει και καταληκτικές ημερομηνίες περαίωσης!
Για το οικονομικό πρόβλημα τι να αναφέρεις πρώτο...την περικοπή των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ που είναι οι μοναδικές χρηματοδοτήσεις του κράτους προς του ΟΤΑ και που ξεπερνούν το 60% αυτών που δίνονταν πριν 3-4 χρόνια; Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη που είναι πενιχρά στους μικρούς νησιωτικούς δήμους και γίνονται ακόμη λιγότερα με μειώσεις ή και καταργήσεις αυτών; Και μέσα σε όλα αυτά μας ζητούν να αναλάβουμε και άλλες αρμοδιότητες προκειμένου να γίνει λέει πραγματικότητα ο Δήμος-Κυβερνείο!!!
 Με τι όπλα θα πάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σ αυτόν τον πόλεμο άραγε; Με ξένα κόλλυβα πάνε να κάνουνε μνημόσυνο....
Ο Δήμος μας αντέχει μέχρι τώρα οικονομικά, δεν οφείλονται δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, περάσαμε το καλοκαίρι με ελάχιστο προσωπικό και τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό όμως αυτό δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε για πολύ καιρό ακόμη δεδομένου ότι οι ΚΑΠ που λαμβάνουμε είναι μηδενικοί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο....

6.Είστε μια δήμαρχος που δεν διστάζει να συγκρουστεί με το κράτος των Αθηνών. Βγαίνει κάτι η μήπως δεν ιδρώνει κανένα αυτί;

Στις μάχες, κυρία Βενιανάκη δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα. Οφείλουμε όμως να μαχόμαστε για το κοινό καλό. Η διαφορά με την Τήλο είναι ότι εμείς μαχόμαστε από παιδιά, μεγαλώσαμε μαζί και μαζί παλεύουμε.
Αν ανατρέξετε στο αρχείο σας θα δείτε ότι υπήρξαν φορές που ο ομαδικός μας αγώνας δικαιώθηκε. Άλλες όχι.
Οι Τηλιακοί  όμως έχουμε μάθει ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται και με το αίσθημα της αξιοπρέπειας που μας διακρίνει και δεν είναι λίγες οι φορές που καλύψαμε μόνοι μας τα κενά της πολιτείας.

7.Με το πλοίο τι γίνεται; Ερωτώ γιατί ξέρω ότι αυτό δίνει ανάσα στο νησί...

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα συλλογικού συλλογικού αγώνα ενάντια στην ανυπαρξία του κράτους, είναι η αγορά του πλοίου μας του Sea Star.
Το Sea Star για την Τήλο είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας  του νησιού. Αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουμε και στηρίζει τις οικονομικές δομές, τις δομές υγείας και κυρίως τις κοινωνικές δομές του νησιού μας. Συνάμα, είναι το θαλάσσιο charter που συνδέει την Τήλο με το διεθνές αεροδρόμιο και το διεθνές λιμάνι της Ρόδου.
Η Ναυτική Εταιρεία της Τήλου έχει προτάσεις και τις έχει καταθέσει επανειλημμένως και σε άλλους Δήμους. Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της απομόνωσης στα νησιά μας κυρία Βενιακάκη. Οι μεμονωμένες λύσεις δεν δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Ένας συνδυασμός δρομολογίων για την εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής όμως, μπορεί να δώσει λύση. Και ρωτώ, θεωρείτε ότι οι ιδιώτες και τα εκάστοτε ιδιωτικά συμφέροντα πονάνε περισσότερο τα νησιά απ' ότι εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι; Αλλά και στο άλλο άκρο, δύσκολα μπορεί να συντηρηθεί ένα πλοίο τον χειμώνα που απευθύνεται σε 700 άτομα σε σχέση με ένα άλλο σε 3000 άτομα.
Έχουμε την τεχνογνωσία, προσφερόμαστε για συνεργασία, αξιοποιείστε μας.

8. Πόσο ζωντανή παραμένει η μνήμη του δημάρχου Αλιφέρη στους Τηλιακούς;

Ο Τάσος Αλιφέρης δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνει για τους Τηλιακούς. 'Ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε σ΄ αυτό τον τόπο και σ' αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο από τον καθένα... Είναι ένα κομμάτι της Τήλου, της χθεσινής, της σημερινής αλλά και της επόμενης Τήλου. Και αυτό γιατί σε ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, έχει την δική του σφραγίδα, την δική του σκέψη αν θέλετε.
Η φυσική του απουσία είναι απίστευτα οδυνηρή για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε και μας αγάπησε, που στήριξε και στηρίξαμε, όμως και δεν είναι υπερβολή αυτό που σας λέω, όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας, είναι εκεί...στο δήμο, στα ιατρεία, στο κτήμα του, στα γαϊδουράκια του, στον δικό του Όλυμπο...
Άνθρωποι σαν τον Τάσο δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας.

Πηγή: gnominews.gr