Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στο 0,25% μείωσε το επιτόκιο η ΕΚΤ

Αιφνιδίασε η ΕΚΤ με νέα μείωση του επιτοκίου. Νέο ιστορικό χαμηλό. Για "στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων" έκανε λόγο ο Μ. Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μ.β, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.
Επιπλέον, η ΕΚΤ μείωσε κατά 25 μ.β το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,75% από 1%, ενώ διατήρησε το καταθετικό της επιτόκιο στο μηδέν.

"H σημερινή απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Αν και δεν ήταν αναμενόμενη η μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με τους αναλυτές υποδηλώνει την ανησυχία της ΕΚΤ για την οικονομία.
"Εξετάζουμε όλα στα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για τη στήριξη της οικονομίας. Όπως το επιτόκιο καταθέσεων και τα LTROs", είπε και προσέθεσε ότι "ο κατακερματισμός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έχει περιοριστεί"
"Η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται με αργό ρυθμό. Η βελτίωση των αγορών θα μεταφερθεί σταδιακά στην πραγματική οικονομία", τόνισε
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού", ενώ σημείωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν για μεγάλη χρονική περίοδο.

news247