Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Έφοδος για... ζεστό χρήμα

Στην ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, με σκοπό να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα Ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζεται ότι στο ΚΕΑΟ θα μεταφερθούν υποθέσεις 350.000 οφειλετών του ΙΚΑ, ενώ αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, θα βρεθούν πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας.

Για άλλους τόσους, με μικρότερες οφειλές, η αρμοδιότητα είσπραξης μένει στον ΟΑΕΕ.
Με την ενεργοποίηση του Κέντρου, που αναμένεται να είναι πλήρης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να διεκδικηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από ένα σύνολο ανείσπρακτων οφειλών που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 15 δισ. ευρώ.
Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλών είναι ανέφικτο να εισπραχθεί, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει ή κλείσει και η ανεργία συνεχώς διογκώνεται.
Κύκλοι προσκείμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα αισιόδοξο σενάριο για την είσπραξη του 50%. Εν πάση περιπτώσει, όσο περισσότερα χρήματα εισρεύσουν στα Ταμεία θα είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη για τη στήριξη του συστήματος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί εντός της προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών, και εντός μηνός από την εγγραφή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ, αποστέλλεται στον οφειλέτη Ατομική Ειδοποίηση. Στην Ατομική Ειδοποίηση αναγράφονται αναλυτικά το είδος και το ποσό της οφειλής ανά Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις ή άλλες τυχόν επιβαρύνσεις.
Η έγγραφη ειδοποίηση αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή επιδίδεται με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή δικαστικό επιμελητή. Η ηλεκτρονική ειδοποίηση κοινοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ 138, Α’) ή σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την ηλεκτρονική κοινοποίηση. Στην περίπτωση αυτήν ως ημερομηνία παραλαβής της Ατομικής Ειδοποίησης θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής πρόσβασης του οφειλέτη στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική Ενημέρωση Οφειλετών» του ΟΠΣ - ΙΚΑ. Ατομική Ειδοποίηση αποστέλλεται και στις περιπτώσεις οφειλών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης στο ΚΕΑΟ και εκπίπτουν αυτής.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας των 20 ημερών που τίθεται στην Ατομική Ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΚΕΑΟ προβαίνουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.

topontiki