Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πιλοτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στην Τήλο

Η μοναδική αντίσταση που διαθέτουμε απέναντι στη κρίση είναι η κοινωνική  προσφορά. Έχουμε καθήκον να δίνουμε πλέον στους μαθητές μας το προσωπικό παράδειγμα αλληλεγγύης. Έχουμε χρέος προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να προσφέρουμε (αυτό που ξέρουμε να κάνουμε εδώ και χρόνια) δωρεάν φροντιστηριακή εκπαίδευση στα παιδιά τους, όπως οφείλουμε  στους αρρώστους το αίμα. Προσπαθούμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά των μικρών νησιών.

Στην αρχή κάθε σχολικού έτους 20 παιδιά απόρων οικογενειών απολαμβάνουν δωρεάν φροντιστηριακή εκπαίδευση στα νόμιμα φροντιστήρια που ανήκουν στο Σωματείο του νομού μας. Με την καθοδήγηση των κοινωνικών λειτουργών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γίνεται η επιλογή των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό τα τελευταία 6 χρόνια, χωρίς την περιθωριοποίηση που επιβάλλουν τα κοινωνικά φροντιστήρια.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, επιμορφώνουμε τους μαθητές μας με σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού. Στη εκδήλωση του προηγούμενου σχολικού έτους, (η οποία πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου) το Σωματείο της Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την ΟΕΦΕ και το Πανεπιστήμιο NICOSIA στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ, προσέφερε τρεις υποτροφίες σε παιδιά ακριτικών Δωδεκανήσων, συνολικής αξίας 75.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι μαθητές:
1.  Σιδέρης Αντώνιος από τη Λέρο, στη Φαρμακευτική σχολή του πανεπιστημίου Λευκωσίας.
2. Σισαλούη Σαββίνα από την Κάλυμνο, στο Παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Λευκωσίας.
3. Παπανικολάου-Νταής Ηλίας από την Κάρπαθο, στη Φαρμακευτική σχολή του πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Kάθε 17η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  πραγματοποιείται  εθελοντική αιμοοσία από τους καθηγητές των φροντιστηρίων μας και τους γονείς των μαθητών μας. Είναι ο τρόπος των Φροντιστών της Δωδεκανήσου να μην ξεχαστεί η πραγματική διάσταση της θυσίας των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Τα σύνορα της ΡΟΔΟΥ αποδείχθηκαν στενά για να χωρέσουν την αναγκαιότητα της προσφοράς. Άλλωστε, παιδιά υπάρχουν παντού και είναι όλα ίδια.
Το Σάββατο 09/11/13 αντιπροσωπεία των Φροντιστών του Σωματείου μας, που αποτελούνταν από τους Μπάρδο Χρήστο (Φυσικό), Βυρίνη Αθανάσιο (Μαθηματικό), Μαστρογιάννη Γραμματική (Φιλόλογο-Ιστορικό)  και Αγγέλου Μαρία (Φιλόλογο), μετέβησαν στη Τήλο.
Μετέφεραν δύο κούτες γεμάτες με φροντιστηριακά βοηθήματα και ένα φορητό υπολογιστή, προσφορά στους 22 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του νησιού.

Οργανώθηκαν ομάδες εργασίας και από τις 17:00 έως τις 21:00, οι φροντιστές έλυναν απορίες και δίδασκαν τα παιδιά όλων των τάξεων.
Κατά την διάρκεια της ενισχυτικής αυτής διδασκαλίας, έγινε online σύνδεση, μέσω Skype, με φροντιστήριο της Ρόδου, όπου καθηγητές έκαναν μάθημα, ώστε να ρυθμιστούν οι παράμετροι για το διαδικτυακό αυτό μάθημα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Αποστολή σημειώσεων και διαγωνισμάτων στα email των μαθητών και μαθητριών, ώστε να επισημαίνονται και να διορθώνονται παραλείψεις και λάθη που αφορούν κάθε παιδί ξεχωριστά.
• On line σύνδεση μέσω Skype με τα νόμιμα φροντιστήρια όλης της Ελλάδας σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες  για ενισχυτική διδασκαλία εξ αποστάσεως.
• Επανάληψη της επισκέψεως μας στη Τήλο σε χρονικό διάστημα που θα κριθεί απαραίτητο εμπλουτίζοντας την συνάντηση με ψυχολόγο, διατροφολόγο, ειδικό επαγγελματικού προσανατολισμού .

Διευκρινήσεις:

1. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά αποκλειστικότητα από την Ο.Ε.Φ.Ε και έχει διάρκεια ενός έτους.
2.  Δεν υποκρύπτει κανενός είδους σκοπιμότητα και παρέχεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων με την εθελοντική εργασία και των καθηγητών που διδάσκουν σε αυτά.
3. Δεν ευελπιστούμε να καλύψουμε κενά της δημόσιας εκπαίδευσης ή να εμπλακούμε σε κανενός είδους πολιτικό παιχνίδι.
4. Στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα και συμπληρωματικά στους συνάδελφους καθηγητές του Δημοσίου Σχολείου και δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σημαντική, καθημερινή τους προσφορά, στους μαθητές των ακριτικών μας νησιών, αναγνωρίζοντας τον αγώνα τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ελπίζουμε:

1.Να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας έναν τέτοιο πρωτοποριακό εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να ξεπεράσουμε τεχνικές δυσκολίες, όπως πχ η προβληματική σύνδεση του internet.
2.Να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και σε άλλα ακριτικά νησιά όπως οι Λειψοί, το Καστελλόριζο και η Κάσος, αρκεί να πετύχει η πιλοτική διαδικασία της Τήλου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα:

1.Τη Δήμαρχο Τήλου κα ΚΑΜΜΑ ΜΑΡΙΑ για την προώθηση και τη διεκδίκηση του προγράμματος για χάρη των μαθητών και μαθητριών του νησιού της. Η ενέργεια που εξέπεμπε και η καθολική αποδοχή της μας άφησαν έκπληκτους και θεωρούμε τη προσφορά μας πολύ μικρή σε σχέση με τη δική της καθημερινή προσφορά.

2.Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κο ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟ και ολόκληρο το Δ.Σ της Ο.Ε.Φ.Ε για την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος.

3.Τον πρόεδρο του σωματείου της Αττικής κο ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ για την προσφορά των φροντιστηριακών βοηθημάτων και τον πρόεδρο του συνδέσμου Βορείου Ελλάδος κο  ΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ για την προσφορά του Υπολογιστή μέσω του οποίου θα γίνονται τα διαδικτυακά μαθήματα.

Προσκαλούμε:

 Όποιον φορέα ή ιδιώτη αισθάνεται ότι μπορεί και θέλει να συμμετάσχει εθελοντικά, να επικοινωνήσει μαζί μας για να οικοδομήσουμε μαζί ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης αλλά και τη γενικότερη μόρφωση των μικρών μαθητών αυτών των ακριτικών νησιών.

Τέλος, μετά από την έναρξη του εγχειρήματός μας στην Τήλο και το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και των γονέων τους αισθανόμαστε ¨πλουσιότεροι¨ και είμαστε ευγνώμονες για τον τρόπο που το αγκάλιασαν. Ταυτόχρονα, αναλογιζόμαστε την ευθύνη να το διεκπεραιώσουμε και να αποτελέσει πρότυπο για περεταίρω δράσεις!


 Χρήστος Μπάρδος                            Αθανάσιος Βυρίνης
 Μέλος Δ.Σ. Ο.Ε.Φ.Ε.                             Πρόεδρος
                                                      Φροντιστών Δωδ/σου