Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ζήτω η τρέλα

Τελικά κάποια στελέχη της κυβέρνησης έχουν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, με την διαφορά βεβαίως πως ό,τι λένε δεν το λένε για να γελάσουμε, αλλά το εννοούν, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η όποια προσπάθεια γίνεται προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κρίση.
Τελευταίο "επεισόδιο" βεβαίως η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Έτσι, μεταξύ άλλων, προωθείται η λύση του περιορισμού – διακοπή – της χρήσης των τζακιών, όταν αυτό απαιτηθεί. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η σκέψη, στο σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης, να διακόπτεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των κτιρίων εκπαίδευσης, όπως τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα κτίρια της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υποχρεωτικής, εκπαίδευσης, όπως επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η πρόβλεψη, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, της διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
Αν και όλα τα παραπάνω μέτρα, όπως λέει και το υπουργείο, χαρακτηρίζονται προληπτικά, η καταγραφή τους και μόνο σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης έρχεται ως μια παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης, της αποτυχίας της εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίσθηκε πέρυσι ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Δεν την ψώνισε ξαφνικά ο κόσμος και άρχισε να καίει ό,τι βρήκε στα τζάκια και όπου αλλού. H επιλογή του έγινε, καθώς κρύωνε και έπρεπε να βρει έναν τρόπο (φθηνό κυρίως) να ζεσταθεί. Όμως αν το πετρέλαιο θέρμανσης υποχωρούσε (ακόμη και στο 1 ευρώ) τότε όλα αυτά που συζητάμε θα ήταν ιστορίες για μικρά παιδιά.
Δυστυχώς όμως ακόμη και τώρα η κυβέρνηση επιλέγει αυτό το σενάριο από το να λύσει δια παντός το πρόβλημα αφήνοντας βεβαίως την "σκιά" του πετρελαίου θέρμανσης να την σκεπάζει.

@Dionatos

emea.gr