Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Το ταμείο είναι μείον» και οδηγεί σε έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η οικονομική δυσπραγία στους ΟΤΑ είναι ο βασικός λόγος που οδηγούν τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε έκτακτο συνέδριο (γενική συνέλευση).
Ενδεικτική της κατάστασης, είναι η επιστολή - πρόσκληση που στάλθηκε στους καλούμενους να πάρουν μέρος, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη.
Το κείμενό της είναι το ακόλουθο:


"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα: Οι Δήμοι στηρίζουν την Τοπική Ανάπτυξη και τις Τοπικές Κοινωνίες: «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας φορέας του δημοσίου στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Οι τεράστιες περικοπές στους πόρους της από το 2009 μέχρι και σήμερα, εάν συνεχιστούν και στο 2014, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε κατάρρευση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που διαφαίνονται με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2014, το Συνέδριο καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω στάση μας, πριν την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Επιπλέον, μετά τις εξαγγελίες των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της (εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα κ.ά.). Επίσης, θα συζητήσει για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ξαφνική και αδικαιολόγητη κατάργηση υπηρεσιών και δομών των Δήμων και εν τέλει θα τονίσει την ανάγκη θεσμικής και οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων".