Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βίοι αντίθετοι για Ελλάδα-Ιρλανδία στις Βρυξέλες

Ενώ η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο και «επανακτά την ανεξαρτησίας της», η Ελλάδα σύρεται από τις διαθέσεις των δανειστών μας, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ρόλο απολογούμενο να προσπαθεί αν πείσει τους εταίρους μας για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας.


«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup .
Το σχόλιο του υπουργού, έρχεται  στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να «εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
«Χρειαζόμαστε κάποια πρόοδο προτού λάβουμε περεταίρω αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ιρλανδία: Ανακτάμε την ανεξαρτησία μας
Μήνυμα εξόδου της Ιρλανδίας από το δικό της μνημόνιο έστειλε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, τονίζοντας πως «σήμερα» η χώρα του «ανέκτησε» την οικονομική ανεξαρτησία που είχε χάσει.
«Δεν υπάρχει πολιτική ανεξαρτησία, χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Σήμερα την ανακτήσαμε. Τώρα να φέρουμε τα ξενιτεμένα παιδιά μας πίσω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νούναν, τονίζοντας πως «τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουμε από το μνημόνιο», καθώς «οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές».
Παραδέχθηκε δε πως η χώρα του μπήκε στο μνημόνιο «γιατί αποδειχθήκαμε ανίκανοι να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας».
Ο κ. υπουργός πρόσθεσε ακόμα πως το Δουβλίνο διαθέτει «ταμειακά διαθέσιμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», γεγονός που σημαίνει πως «δεν χρειάζεται καν να βγούμε στις αγορές το 2014, αλλά θα το κάνουμε».

attikipress.gr