Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Να μην καταργηθεί ο μειωμένος φόρος στα νησιά

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Την εβδομάδα που πέρασε ακούστηκε στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και γράφτηκε στις εφημερίδες ότι η τρόικα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την απαίτησή της για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Είναι γνωστό ότι στα νησιά του Αιγαίου, εκτός της Κρήτης, οι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται...
μειωμένοι κατά 30%, χωρίς αυτό να αποτελεί κάποιου είδους ιδιαίτερο προνόμιο, όπως διαρρέουν εντέχνως οι εισηγητές της κατάργησης του ειδικού αυτού καθεστώτος, αλλά αντίθετα αποτελεί αντιστάθμισμα για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ι.Ο.Φο.Μ. σε συνεργασία με το 12ο Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών), στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας.
Σύμφωνα δε και με παράγοντες της αγοράς, οι συνέπειες, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο, αναμένεται να είναι καταστροφικές, διότι ο τουρισμός, παρ' όλη την ύφεση, είναι ο κλάδος που ειδικά φέτος λειτούργησε αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό και άκρως απαραίτητο κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Με τυχόν αποδοχή της απαίτησης αυτής της τρόικας, το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας, μείωση φορολογικών εσόδων, μείωση εσόδων ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Εμμένοντας σε αυτά που έγραφα σε σχετικό μου άρθρο πριν ακριβώς ένα χρόνο, επαναλαμβάνω ότι τα δημόσια έσοδα δεν θα αυξηθούν ούτε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι «τεχνοκράτες» της τρόικας και οι, ευτυχώς ελάχιστοι, Νενέκοι που τους «πασάρουν» τέτοιου είδους ιδέες ας συνειδητοποιήσουν ότι όπως αποδεικνύεται από την προαναφερόμενη τεκμηριωμένη μελέτη, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πράξη είναι ελάχιστο.
Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν, όχι όμως με μέτρα που θα πλήξουν ιδιαίτερα μια οικονομία η οποία κάθε μέρα που περνά βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, αλλά με μέτρα ουσίας δηλαδή μόνιμα. Με μέτρα τα οποία ίσως να εξασφαλίσουν μια μεσοβραχυπρόθεσμη τόνωση των κρατικών ταμείων αφενός δημιουργείται λαϊκή δυσαρέσκεια, εκφραζόμενη με ποικίλους τρόπους, και αφετέρου εκδηλώνεται μαζικά η παραβατική συμπεριφορά. Η μάχη των εσόδων θα κερδηθεί μόνο εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή, όπως επίσης και αν βελτιωθεί η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, άρα μπορεί να καταλάβει ότι αν υποταχθεί στις απαιτήσεις της τρόικας το μόνο που θα καταφέρει είναι να γιγαντώσει τα προβλήματα και να αυξήσει τη δυσαρέσκεια.

Ημερησία