Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κυνηγώντας την ουρά μας

Σε μια απύθμενη – όπως αποδεικνύεται – διαδικασία έχει εισέλθει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, στο χρονικό δηλαδή διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την στιγμή που η χώρα υπέγραψε το Μνημόνιο με τους δανειστές της.
Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής αποδεικνύεται καταστροφικό και αυτό αναδεικνύεται – δυστυχώς - με τον καλύτερο τρόπο από την πορεία της ανεργίας η οποία σύμφωνα με τις...
εκτιμήσεις των ειδικών, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Στο πεδίο αυτό ακόμη πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ) σύμφωνα τις οποίες θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν πριν από το Μάιο του 2010.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αντί να διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο και να σταθεί δίπλα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο με μια συμπεριφορά που τουλάχιστον προβληματίζει. Αυτό ωστόσο που ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι κάποια στελέχη της κυβέρνησης και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου δεν βρίσκονται κοντά σε αυτό που λέγεται αγορά, μακριά δηλαδή από την σκληρή και άδικη σε πολλές περιπτώσεις πραγματικότητα.
Αυτό που οι φορείς των επαγγελματιών καταγγέλλουν είναι ότι οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου τους οδηγούν ουσιαστικά στην παραβατικότητα, καθώς όλες οι ρυθμίσεις που παρουσιάζονται είναι εκτός πραγματικότητας, όταν στην πραγματική οικονομία αυτό που λέγεται προγραμματισμός έχει πλέον διαλυθεί, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
emea.gr