Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απατημένες σύζυγοι και απολυμένα στελέχη επιχειρήσεων συνδράμουν το ΣΔΟΕ στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το Σώμα δέχεται βροχή καταγγελιών αυτήν την περίοδο είτε στο τετραψήφιο νούμερο 1517 είτε μέσω αλληλογραφίας με φακέλους-φωτιά.
Πρόκειται για ανώνυμες, αλλά και επώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα... φανερά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι καταγγελίες φτάνουν και τις 150 την ημέρα και περνούν από αξιολόγηση. Το τελευταίο διάστημα, προσθέτει, δεχόμαστε πολλές καταγγελίες από διαζευγμένες-απατημένες συζύγους, απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους αλλά και λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.
Μάλιστα οι καταγγέλλοντες, επειδή λόγω της… ιδιότητάς τους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αποστέλλουν και σχετικά έγγραφα.
Έτσι το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στους φακέλους που έρχονται στην υπηρεσία, οι οποίοι περιέχουν καταγγελίες για παράνομη επιχειρηματική δράση, τα… δεύτερα φορολογικά βιβλία που τηρούνται σε φωτοτυπίες, νούμερα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναλυτικά στοιχειά για ακίνητα κυρίως μεγάλης αξίας.
Συνήθως οι καταγγελίες είναι ανώνυμες αλλά μέσα από τα στοιχεία οι ελεγκτές του Σώματος εντοπίζουν τα πρόσωπα που απέστειλαν τους φακέλους.
Εκτός από το ΣΔΟΕ καταγγελίες λαμβάνει και η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης, τον επισκέφτηκε σύζυγος στρατιωτικού, η οποία υπέδειξε τις τράπεζες και τις εταιρείες στις οποίες έχει τα λεφτά του ο πρώην σύζυγός της για να μην ελεγχθεί.  Επίσης εν διαστάσει σύζυγος συμβολαιογράφου αποκάλυψε τις offshore με το “μαύρο χρήμα”.
Παράλληλα, "αξιόπιστες" θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι καταγγελίες υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων που έχουν χάσει τη θέση τους και λογιστών που κατά το παρελθόν κρατούσαν τα βιβλία επιχειρήσεων και είτε απομακρύνθηκαν είτε περιμένουν μάταια να πληρωθούν.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις κρύβεται πίσω από καταγγελίες για φοροδιαφυγή πόλεμος εταιρειών αφού από την στιγμή που θα μπει το ΣΔΟΕ για έλεγχο σε μία εταιρεία, η εταιρεία αυτή αποκλείεται από τον όποιο διαγωνισμό συμμετέχει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέσα στο 2012 υποβλήθηκαν 25.000 καταγγελίες στο ΣΔΟΕ και φέτος, μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν γίνει περί τις 16.000.

News247