Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ισραηλινό ενδιαφέρον για ύδρευση των νήσων

Εκτεταμένο πρόγραμμα νέων μονάδων αφαλάτωσης για την υδροδότηση των νησιών του Αιγαίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με αιχμή την ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών.
Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων από τις μεγαλύτερες διεθνώς στον κλάδο των μονάδων αφαλάτωσης αλλά και κυπριακές εταιρείες με σημαντική παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα έχουν εκδηλώσει κατ' επανάληψη ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά νησιά.
Από ελληνικής πλευράς παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα έχουν ο όμιλος Λάτση στη Σαουδική Αραβία και η νεοσύστατη θυγατρική τής υπό αποκρατικοποίηση ΕΥΔΑΠ, η «ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε.».

Ο Γιάννης Μανιάτης από το βήμα συνεδρίου στη Ρόδο, με θέμα «Η γαλάζια ανάπτυξη στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο», αφού τόνισε ότι «το θέμα των αφαλατώσεων και συνολικότερα της υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου συναρτάται με το Μνημόνιο Κατανόησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ», πρόσθεσε ότι «η μακρά εμπειρία των δύο χωρών, τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του εθνικής σημασίας ζητήματος της υδροδότησης των νησιών».

Κρίσιμες υποδομές

Οι μονάδες αφαλάτωσης θεωρούνται κρίσιμες υποδομές για τα ελληνικά νησιά και την τουριστική βιομηχανία. Οι σημερινές ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό με μεταφορά νερού με εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταφοράς, που φθάνει 12 ευρώ το κυβικό μέτρο. Το κόστος του νερού, που προέρχεται από αφαλάτωση, κυμαίνεται σε 2,5 έως 3 ευρώ ανά κυβικό, δηλαδή είναι τέσσερις φορές φθηνότερο από το κόστος του μεταφερόμενου νερού. Εκτιμάται ότι υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες οι νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν με μεθόδους συμβάσεων παραχώρησης κατασκευής των μονάδων και εκμετάλλευσης του νερού.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περί τις 40 μικρές μονάδες αφαλάτωσης (σε Σαντορίνη, Μήλο, Πάρο, Μύκονο, Τήνο, Σίφνο, Χίο κ.λπ.), χωρίς να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ στην κατασκευή μονάδων έχει εμπλακεί και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με δύο έργα αφαλάτωσης σε Κύθνο και Αντίπαρο, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Θαλάσσιος σχεδιασμός

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι προωθείται ο «θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός», εξηγώντας ότι θα περιλαμβάνει, με βάση τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, τους όρους και τους κανόνες για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες (αλιεία, υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), τις θαλάσσιες μεταφορές και την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο (2008/56/ΕΚ) για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών, στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην προστασία των βασικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

enet.gr

Και ένα σχόλιο: Αξίζει να σημειώσουμε πως η Τήλος  δεν βρίσκεται σε αυτόν το σχεδιασμό γιατί δεν έχει ανάγκη ύδρευσης.
Και δεν έχει αυτήν την ανάγκη όχι γιατί στο νησί μας είχε κάνει καλύτερο σχεδιασμό το κράτος, αλλά γιατί φρόντισε ο Τάσος με την ομάδα του να κάνουν αυτό το μεγάλο έργο υποδομής για την ύδρευση, έστω και με αυτοχρηματοδότηση από ιδιωτική τράπεζα.
Και μην βιαστούν να πουν κάποιοι νέοι στην Τήλο πως το νησί έχει δικό της νερό γιατί και εμείς πριν 25 χρόνια με υδροφόρες το φέρναμε.
Άξιζε λοιπόν το δάνειο και για αυτόν τον σκοπό, η αποπληρωμή του είναι μηδαμινή μπροστά στα νούμερα που βλέπουμε για την μεταφορά νερού,μακάρι και άλλοι Δήμαρχοι να είχαν το θάρρος για τέτοιες πρωτοβουλίες αντί να κλαψουρίζουν σαν μικρά παιδιά για να τους δώσουν μια καραμέλα.
Τώρα βέβαια γιατί το κράτος αντί να μας ευχαριστεί και να μας δείχνει με το δάκτυλο ως παράδειγμα προς μίμηση, μας βγάζει στα μανταλάκια ως το πιο χρεωμένο Δήμο της χώρας είναι μια άλλη κουβέντα.
Δεν βαριέσαι...εμείς νερό έχουμε, και όχι μόνο!

Ακαλύπτος