Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η χώρα χρειάζεται σύγχρονους ήρωες

Είσαι νέος. Έχεις τελειώσει μια ανώτερη σχολή στη χώρα σου. Προσπαθείς να βρεις εργασία. Όλες οι πόρτες που χτυπάς είναι κλειστές. Απελπίζεσαι. Θυμώνεις. Βλέπεις να όνειρα σου να διαλύονται. Σκέφτεσαι αρνητικά. Πολλοί σε κατηγορούν μάλιστα γιατί σπούδασες.
Αυτό δυστυχώς συμβαίνει, σήμερα, στους περισσότερους νέους της χώρας οι οποίοι κάτω από αυτή την αβάσταχτη ψυχολογική πίεση σκέφτονται αρνητικά και όχι δημιουργικά. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση το "ανοσοποιητικό σύστημα" της χώρας, φαίνεται...
ότι παράγει τα δικά του "υγιή κύτταρα" τα οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ισχυρά με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά και τα στεφθούν "νικητές" στη μάχη με τα "άρρωστα κύτταρα".
Ο αγώνας αυτός βέβαια μόνο εύκολος δεν είναι. Χρειάζεται προσπάθεια, ένταση, προσήλωση και υπομονή προκειμένου να φτάσεις στον στόχο που έχεις θέσει.  Στην γλώσσα των επιχειρήσεων ο στόχος ακούει σε αυτό που λέμε "business plan". Ωστόσο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά περίπλοκο και με βασικό χαρακτηριστικό την παγκοσμιοποίηση η επιτυχής υλοποίηση ενός "business plan" μόνο εύκολη  υπόθεση δεν είναι.
Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις που ξεκινούν την προσπάθεια τους στον επιχειρηματικό στίβο από μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία έχει μάθε να παράγει (προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες) σε μεγάλο ποσοστό για το εσωτερικό, με αποτέλεσμα έννοιες όπως παγκοσμιοποίηση, "marketing plan", "business plan" και αρκετοί ακόμη οικονομικοί όροι να φαντάζουν ξένοι.
Κάνεις δεν μπορεί να υποσχεθεί στο νέο άνθρωπο (που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου) ότι το δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό όμως που μπορούμε να του πούμε είναι να σηκωθεί και να παλέψει για τα όνειρα του. Να προσπαθήσει. Να επιχειρήσει. Να σκεφθεί θετικά και βεβαίως να πολεμήσει. Η εποχή που διανύουμε χρειάζεται σύγχρονους ήρωες και θα τους βρει.
ΥΓ: Ήδη τους έχει βρει.

Του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
ΕΑΜΕΑ