Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Λουκέτο στην ΕΡΤ

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης», ενώ οι εργαζόμενοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.
Ανακοινώνοντας το κλείσιμό της, σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας». «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα και τελειώνουν οριστικά», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «θα δημιουργηθεί σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης. Το σχετικό πλαίσιο κατατίθεται αμέσως. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις» και έκανε λόγο για διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το αρχείο θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. «Σκοπός να υπάρξει δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας. Ο νέος οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε τέρμα το χαράτσι», σημείωσε.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισαν να απαντήσουν στις εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Newbeast.gr