Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η παραδοχή του λάθους ήρθε κάπως… αργά

Σίγουρα όσοι διάβασαν την είδηση για το «λάθος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μειδίασαν, όχι όμως και ένας 59χρονος ρακοσυλλέκτης που απάντησε στο Ταμείο μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
«Αλήθεια; Ευχαριστούμε για την πληροφορία...
...αλλά δεν μπορούμε να σας συγχωρήσουμε. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Λυπάμαι για όλους αυτούς που αυτοκτόνησαν. Ποιος θα τους φέρει τώρα πίσω;» σχολιάζει ο Απόστολος Τρικαλινός, πατέρας δύο παιδιών και σήμερα ρακοσυλλέκτης.
«Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, οι Ελληνες είδαν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν κατά ένα τρίτο περίπου, ο δείκτης ανεργίας “χτύπησε” 27%, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ οι νέοι άνεργοι σε ποσοστό 60% ήταν τα μεγαλύτερα θύματα» υπενθυμίζει στους «φωστήρες» του ΔΝΤ ο κ. Τρικαλινός κάνοντας σαφές ότι η παραδοχή του λάθους ήρθε κάπως… αργά για τον ελληνικό λαό.
Το σχόλιο αυτό έδωσε τροφή για σκέψη στο πρακτορείο το οποίο σχολιάζει πως το mea culpa του ΔΝΤ εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες και μεταβάλλεται σε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας.«Είναι πιθανόν ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, ειδικά τα αριστερά και το αντιμνημονιακό μέτωπο, θα παρουσιάσουν ως νίκη τους την παραδοχή του ΔΝΤ ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις τις λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Ειδικώς ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως χαρτί διαπραγμάτευσης στις μελλοντικές συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θεόδωρος Κουλουμπής, ο οποίος σημειώνει πως μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφώς πιο εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα που έχουν οδηγήσει σε έξι χρόνια ύφεσης και ρεκόρ ανεργίας. «Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα γιατρό που σου κάνει θεραπεία για καρκίνο τη στιγμή που έχει Πάρκινσον και ο γιατρός να σου λέει “συγγνώμη”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουλουμπής.
Ωστόσο το Reuters κλείνει το δημοσίευμα με την ελπίδα ότι η παραδοχή του ΔΝΤ ίσως να αρχίσει να επουλώνει την πληγωμένη υπερηφάνεια των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί ως τεμπέληδες, υποαμειβόμενοι και διαβιούντες εις βάρος των σκληρά εργαζομένων Βορειοευρωπαίων».

koolnews.gr