Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των μικρών νησιών

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα με προτάσεις απέστειλε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών για τα συγκοινωνιακά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία Γραμματείας Μικρονησιωτικών Υποδομών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:
«Οι μέχρι σήμερα δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών μας νησιών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αντιλαμβάνεστε κύριε Πρόεδρε την ανάγκη διατήρησης των μικρών μας νησιών για πολλούς λόγους.

Τα δε προβλήματα της επιβίωσης των μόνιμων κατοίκων στα μικρά νησιά ξεπερνούν το εύρος ενός ή δύο υπουργείων και χρειάζονται την άμεση δική σας πολιτική χάραξης δράσεων και τη δημιουργία μίας ξεχωριστής γραμματείας».

Επίσης ζητά την ανάθεση σε συνεργάτη του Πρωθυπουργού «του τομέα εναρμόνισης της εθνικής μας νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή σε θέματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών νησιών».

Επιπλέον προτείνει την «ελάφρυνση των διαδικασιών (Διαχειριστικής Επάρκειας) ανάθεσης έργων σε μικρά νησιά (από ορισμένο ύψος προϋπολογισμού και κάτω) και καθιέρωση της μελετοκατασκευής σε έργα, ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το καίριο δίλημμα πού αφορά τα μικρά νησιά: έργα κρίσιμα ή ώριμα;».

Πηγή: Ροδιακή