Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αλυτα τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μεγάλα και σημαντικά συνεχίζουν να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στα
Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Συζητήσεις έγιναν για αυτά στο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λέρο. «Συζητήσαμε για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Οι πολίτες στα νησιά μας θέλουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας.
Θέλουμε, επιτέλους, να γίνει κατανοητή η νησιωτικότητα», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως όλοι επικαλούνται τη νησιωτικότητα αλλά δεν κάνουν τίποτε στην πράξη για να την εφαρμόσουν.
«Συζητήσαμε στο συνέδριο και για την κατάργηση των Εφοριών στη Λέρο, την Κάρπαθο και την Κάλυμνο που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε δεκάδες πολίτες. Θεωρούμε πως δεν θα μπορούν τα ΚΕΠ να διεκπεραιώσουν όλες τις φορολογικές υποθέσεις που θα έρχονται από τα τρία νησιά. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφίσματος για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Οι δήμαρχοι αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους εκδίδοντας ψήφισμα και για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει την αναδιάρθρωση που θέλει με την ΕΡΤ σε λειτουργία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τους ΟΤΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, εξακολουθεί να είναι η μείωση των πόρων που έρχονται από το κράτος.
«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι πόροι που έρχονται από το κράτος ξεπερνούν το ποσοστό του 60%. Ζητάμε για την κατανομή των ΚΑΠ να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόσθεσε πως στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ θα κατατεθεί πρόταση για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Στο συνέδριο της ΠΕΔ έγιναν συζητήσεις και για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας.
«Ειδικά στα μικρά νησιά η κατάσταση είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Ζητάμε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Επιπλέον και το ΕΚΑΒ θα πρέπει να λειτουργεί σωστά γιατί το κόστος των αεροδιακομιδών είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές επίσης στο συνέδριο, πως δεν θα επιτρέψουν την κατάργηση οργανικών θέσεων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα, που επίσης απετέλεσε θέμα συζήτησης στο συνέδριο της ΠΕΔ.
«Κάποιοι ναυτιλιακοί παράγοντες άρχισαν να λένε πως οι νησιώτες ή οι ΟΤΑ θα πρέπει να εισφέρουν οικονομικά αν θέλουν να έχουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτού του τύπου οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες. Η ευθύνη για το θέμα αυτό ανήκει στο κράτος. Είναι αδιανόητο να μην έχουν τα νησιά σύνδεση με τον Πειραιά», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.
Οι δήμαρχοι είναι κάθετα αντίθετοι και στην προοπτική της κατάργησης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
«Δεν θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Θεωρούμε επίσης πως δεν θα πρέπει να μετατραπούν τα ΝΠΔΔ που έχουμε σε ιδιωτικού δικαίου. Δεν μπορεί με οριζόντια μέτρα να τίθενται σε διαθεσιμότητα δημοτικοί υπάλληλοι», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι νησιωτικοί ΟΤΑ θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
«Θέλουμε να γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Δεν μπορεί να προσλαμβάνονται τόσο αργά οι άνθρωποι που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι. Επίσης δεν είναι δυνατό να γίνονται μετατάξεις προσωπικού σε μικρά
νησιά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ. Αίτημα των δημάρχων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων είναι να μην καταργηθούν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.
«Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης των Λιμενικών Ταμείων. Ζητάμε επίσης να συνεχίσουν να ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Υπάρχουν και αρκετά θεσμικά ζητήματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στοχοποιηθεί με τις διώξεις που υφίστανται οι δήμαρχοι. Θεωρούν πως η ΤΑ είναι άντρο της διαφθοράς. Βλέπουν οι της κεντρικής εξουσίας μόνο τα αρνητικά», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση σηκώνει το δικό της σταυρό και ανεβαίνει τον Γολγοθά του μαρτυρίου.