Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σε κλίμα βαρύ φέτος το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Oι απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη δρομολογούμενη κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι εκλογές, η επιτροπεία των δήμων και φυσικά οι περικοπές στη χρηματοδότηση ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) το οποίο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, εκπρόσωποι των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων φώναζαν συνθήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των δομών, που παρά τις υποσχέσεις για συνέχιση έως τον Σεπτέμβριο ακόμα δεν έχει πλήρως δρομολογηθεί.

Ο «δήμος του... μέλλοντος»

Ο υπουργός Εσωτερικών, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μιλώντας μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, έκανε λόγο για τον «δήμο του μέλλοντος». Υπό τις ιαχές των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι «ο δήμος του μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής, που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση». Οσον αφορά τους εργαζομένους ανέφερε ότι έχει γίνει η προετοιμασία ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αντέξουν καινούριες αποφάσεις για περικοπές και μειώσεις προσωπικού. «Λέμε “ναι” στην αξιολόγηση και την κινητικότητα. Λέμε, όμως, “όχι” στον εκφυλισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας… διαφωνούμε με τη λογική όσοι απολυθούν να αντικατασταθούν από ίσο αριθμό νέων εργαζομένων. Η δική μας θέση είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν για να πιάνουν τόπο οι κοινωνικές δαπάνες» τόνισε. Οπως πρόσθεσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες εφόσον οι δημοτικές επιχειρήσεις από 5.880 μειώθηκαν σε 1.138, ενώ η χρηματοδότηση των δήμων μειώθηκε κατά 60%.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, σύμφωνα με μελέτη της ΚΕΔΕ, το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τη λειτουργία των δήμων είναι τα 3,7 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις βασικές λειτουργίες των δήμων.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αιρετούς το ζήτημα του παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ Νίκος Παπαγγελής, οι περισσότεροι δήμοι δεν θα καταφέρουν να εκτελέσουν τον προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να μπουν σε επιτροπεία. «Θεωρητικά είμαστε όλοι στη διαδικασία εξυγίανσης» τόνισε.

Οπως πάντως ανακοινώθηκε, η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης που αφορά το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δήμου και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ανακατανεμηθούν οι πόροι μετά τα αποτελέσματα της απογραφής και τις αλλαγές στον πληθυσμό που καταγράφηκαν.

Μόνο οι χειραψίες απέμειναν

«Οταν το 1998 έφυγα από τον δήμο Αχαρνών άφησα στο ταμείο 1,350 δισ. δραχμές και 256 υπαλλήλους. Το 2011 όταν ξαναεκλέχθηκα δήμαρχος, ο δήμος είχε 1.350 υπαλλήλους και χρέος 150 εκατομμύρια. Το 2002 το χρέος ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ και έως το 2011 έφτασε τα 150», μας λέει ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος στον πρωινό καφέ, λίγο πριν ξεκινήσει το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας) στα Ιωάννινα. Παρά τον ελπιδοφόρο τίτλο «Η ισχυρή αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας», το κλίμα στο παραλίμνιο ξενοδοχείο Du Lac όπου μένουν πολλοί σύνεδροι και πραγματοποιούνται οι εργασίες, είναι βαρύ.

Πάνω από 300 δήμαρχοι και δεκάδες ακόμα αυτοδιοικητικοί «στριμώχτηκαν» στην αίθουσα του παραλίμνιου ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα.

Ισως το πιο παράξενο συνέδριο της αυτοδιοίκησης, σχολιάζει εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης. Πραγματικά, ούτε πλούσια εδέσματα ούτε αποδράσεις για ψώνια στην πόλη, ελάχιστα χαμόγελα. Μόνο οι χειραψίες απέμειναν.

Η πρώτη συζήτηση στα πηγαδάκια είναι οι... εκλογές. Οχι, οι δήμαρχοι δεν θέλουν να γίνουν οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές. «Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται ταυτόχρονα οι εκλογές», είπε στον λόγο του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης. Φοβούνται πως θα πέσουν θύματα της δυσαρέσκειας του κόσμου για την κεντρική πολιτική εξουσία. Επίσης ζητούν περισσότερο χρόνο και φυσικά περισσότερα χρήματα. «Θεραπεία βελονισμού» χαρακτήρισε τις επόμενες εκλογές δήμαρχος. Κάποιοι αναζητούν με αγωνία λύσεις. Κάποιοι άλλοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ακόμα τι συμβαίνει και περιορίζονται στην γκρίνια…

Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασε. Είναι δύο το μεσημέρι και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ανέβει στο βήμα. Πάνω από 300 δήμαρχοι και δεκάδες ακόμα αυτοδιοικητικοί στριμωγμένοι στην αίθουσα περιμένουν τι θα πει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Να βγάλει έστω έναν λαγό από το καπέλο του», ψιθυρίζει χαρακτηριστικά ένας δημοτικός σύμβουλος δίπλα μου. Σταθερή υπόκρουση στην υπουργική ομιλία, στο βάθος της αίθουσας, τα συνθήματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», που ζητούν τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Μέσα στο γενικό σούσουρο, ξαφνικά μια φωνή ξεχωρίζει. «Ντροπή σου να λες τέτοια πράγματα». Ο κ. Στυλιανίδης συνεχίζει την ομιλία του σαν να μην άκουσε τίποτα. Τότε η φωνή δυναμώνει. Ο δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, με ένα εκπληκτικής ικανότητας σάλτο ανεβαίνει στην καρέκλα του και αρχίζει να φωνάζει: «Είναι ανεπίτρεπτο να κάθεστε να τους ακούτε και να μην κάνετε τίποτα! Δεν ντρέπεστε, δεν ντρέπεστε;» ξεσπάει. Ακριβώς πίσω μου, δήμαρχος μονολογεί «αχ Ελλαδίτσα», ενώ άλλοι δήμαρχοι αποδοκιμάζουν και ζητούν από τον κ. Φιλίππου να καθίσει στη θέση του. Για την ιστορία, ο δήμος Σαρωνικού χρωστάει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, χρέος για το οποίο ο επί 4 τετραετίες δήμαρχος της περιοχής προφανώς φέρει κάποια ευθύνη.

Ο κ. Στυλιανίδης απογοήτευσε τους παρευρισκόμενους, καθώς δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Ακόμα και για τις απολύσεις προσωπικού από τις δημοτικές επιχειρήσεις ανέφερε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθετεί οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τα κοινωνικά δίκτυα της αυτοδιοίκησης» και ζήτησε την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορά την κινητικότητα. «Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, εμείς προηγουμένως θα θελήσουμε να το διαβουλευτούμε με ευθύτητα, ειλικρίνεια και ευθύνη τόσο με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ όσο και με τους ίδιους τους εργαζόμενους», τόνισε.

Μαζική αποχώρηση

Με την αποχώρηση του υπουργού, αποχώρησε και η πλειονότητα των παρευρισκόμενων. Μάταια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε έκκληση. «Συνάδελφοι καθίστε κάτω, καθίστε κάτω. Βασίλη, Κώστα, Αλέξη μην βγαίνετε έξω, καθίστε και παρακολουθήστε». Μάταια· ήταν η ώρα του μεσημεριανού φαγητού και των ζυμώσεων.

Στην έξοδο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λέει στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη που τον ρωτά πώς βλέπει τα πράγματα: «Τι να σου πω, Γιώργο, είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή. Είτε θα πάρουμε τη στροφή είτε θα μας πετάξει έξω ο δρόμος στα χωράφια, μια και καλή.

kathimerini.gr