Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Politwoops: Τα Tweets που οι πολιτικοί δεν ήθελαν να δούμε

Στην εποχή του Twitter, τίποτα δε σβήνεται για πάντα. Επίσης, στην εποχή του Twitter, οι πολιτικοί "τιτιβίζουν". Και "τιτιβίζουν" πολύ.
Το Politwoops παρακολουθεί ανελλιπώς τους επίσημους λογαριασμούς Twitter 181 πολιτικών (προς το παρόν) και καταγράφει σε μια βάση δεδομένων όλα τους τα Tweets.
Μόλις κάποιος αποφασίσει να σβήσει ένα Tweet, η εν λόγω διαγραμμένη ανάρτηση αρχειοθετείται και εξετάζεται η πιθανή αιτία διαγραφής του. Στην συνέχεια, το σβησμένο tweet δημοσιεύεται από το site που στόχος του, είναι να συμβάλλει στο δημόσιο έλεγχο των πολιτικών προσώπων και τη διαφάνεια στην πολιτική, η οποία πλέον επεκτείνεται και ασκείται μέσα από το χώρο του internet και των social media.
"Υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ορθογραφικά λάθη, γκάφες ή και απλές αναδιατυπώσεις"
Ένα tweet μπορεί να αποτελεί απόδειξη για υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ή γκάφα ολκής, καθώς και για απλές αναδιατυπώσεις και ορθογραφικά λάθη, όπως αναφέρει η ομάδα του Politwoops.
Το όλο εγχείρημα είναι μια πρωτοβουλία του Open State που ανήκει σε δύο ολλανδικές οργανώσεις που δηλώνουν ότι σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ενεργούς πολίτες. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και το εγχείρημα Politwoops, που ξεκίνησε την λειτουργία του και στην Ελλάδα από το igraphics.gr.
Ανάλογα εγχειρήματα έχουν αναλάβει ομάδες ενεργών πολιτών σε 19 χώρες, καθώς ο κώδικας του Politwoops είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο Github.
Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί πάνω από 2 χιλιάδες διαγραμμένα Tweets
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν πολιτικές γκάφες, όπως η διαγραφή retweet από τον Αδωνι Γεωργιάδη, όταν 2 ώρες μετά συνειδητοποίησε πως αφορούσε συγκέντρωση κατά και όχι υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές, χιουμοριστικές περιπτώσεις, όπως εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν πολύ πριν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, η σκέψη για υδρογονάνθρακες άνοιξε την όρεξη του για υδατάνθρακες (πρέπει να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες) ή και αμήχανες στιγμές, όπως retweet άρθρου που αποκαλούσε την ΟΛΜΕ "παιδεραστές" και "σκουλήκια" από τον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.
Σε ένα ακόμα παράδειγμα, ο Βασίλης Κικίλιας, κάνει mention τον εαυτό του γράφοντας, "καλημέρα Βασίλη!".  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε ευχηθεί με retweet στον εαυτό του, "Καλό ξημέρωμα Πρόεδρε".
Κι ακόμα ένα:
George Mouroutis (ΝΔ) @gmourout
@IoannisMoiras δες μέγκα εχει υδατάνθρακες @theont1

Καλά κρυμμένοι 'εμφύλιοι"
Ενδεικτικό των ενδοκυβερνητικών τριγμών ήταν, επίσης, το σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, που έγραψε ότι "υπουργός και μάλιστα Δικαιοσύνης που θέτει σε αμφισβήτηση νόμους που ψήφισε η Βουλή δεν έχει θέση σε καμιά κυβέρνηση. Με καμιά δικαιολογία", για να το σβήσει μετά από δύο λεπτά.
Στους "εσωκομματικούς εμφυλίους" ανήκει το σχόλιο της Εύας Καϊλή όπου στην ανάγνωση είδησης για νέα απουσία του Γεωργίου Παπανδρέου στο εξωτερικό, αναρωτιέται: "Μήπως να πάρει μια άδεια άνευ αποδοχών"; Το Tweet σβήστηκε 22 ώρες αργότερα.
Μαζί με το αρχείο των "νεκρών" Tweets, διατίθεται η δυνατότητα αναζήτησης των διαγραμμένων δημοσιεύσεων ανά περιφέρεια, κόμμα, πολιτικό αξίωμα ή πιθανή αιτία διαγραφής, αλλά και αναζήτηση χρήσης συγκεκριμένων λέξεων.
Επίσης, όταν ένα σβησμένο tweet εντάσσεται στην κατηγορία OOPS, υπάρχουν και σχόλια (παραπομπή "περισσότερα") για την διαφαινόμενη τακτική.
Πιθανές αιτίες διαγραφής tweet:
-Λάθος στο tag ή το mention ή ολοκληρωτική απουσία τους.
-Καμία προφανής αιτία.
-Αυτά που σίγουρα οι πολιτικοί δεν θα ήθελαν να γνωρίζετε.
-Πολλές φορές εμφανίζονται τα ίδια tweet παραπάνω από μια φορά, συνήθως λόγω της διασύνδεσης λογαριασμών facebook και Twitter.
-Ορθογραφικά, τυπογραφικά, γραμματικά, λάθη από κεκτημένη ταχύτητα.
-Tweets, συνήθως διαφημιστικά, που γίνονται χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.
-Tweets που σβήστηκαν για να ξαναγραφτούν λίγο διαφορετικά.
Όπως γράφει η ομάδα igraphics που "τρέχει" το site, "όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το Politwoops, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κρίνει τη δημόσια και συχνά ρετουσαρισμένη επικοινωνία ενός πολιτικού με το κοινό, όχι μόνο από όσα γράφονται, αλλά και από όσα αναιρούνται εκ των υστέρων.
Ένα μέσο ελέγχου του πολιτικού μηνύματος ή διαλόγου καθώς αμβλύνεται, διαψεύδεται ή αλλάζει μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες. Μια υπενθύμιση πως όσα λέγονται και γράφονται δημόσια δε ρετουσάρονται επιλέγοντας "Delete", με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές δεσμεύσεις αναιρούνται, αθετούνται και ξεχνιούνται μετεκλογικά".

News247