Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ενα τρισ. ευρώ ετησίως χάνει από φόρους η Ε.Ε.

Αν έχει κάνει σωστά τους υπολογισμούς του ο επίτροπος Φορολογικής και Τελωνειακής Ενωσης, ο Λιθουανός Αλγκιρντας Σέμετα, η φοροδιαφυγή και το φορολογικό έγκλημα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνουν το ένα τρισ. ευρώ ετησίως, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. είναι περίπου 12,5 τρισ. ευρώ ετησίως, τα τελευταία χρόνια.
Αν τα χρήματα αυτά έφθαναν στα δημόσια ταμεία, θα μπορούσαν να καλύπτουν τα περσινά ελλείμματα όλων των χωρών της Ε.Ε. ή να χρηματοδοτήσουν τόσες δημόσιες επενδύσεις ώστε να είναι αδύνατον να μην «πάρει μπρος» η ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κ. Σέμετα παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες μια νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής και εξήγησε τη στρατηγική τριών σημείων με την οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή:

Το πρώτο είναι η αυξημένη επαγρύπνηση των κρατών-μελών και το δεύτερο αφορά την ενισχυμένη συνεργασία τους με την Ε.Ε. Το τρίτο, όμως, είναι ένα στοιχείο που καθιστά τη στρατηγική του κ. Σέμετα ελαφρώς ουτοπική, δηλαδή η αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων.

Οσο οι χώρες που στεγάζουν το παγκόσμιο μαύρο χρήμα, όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο ή το Λίχτενσταϊν, αρνούνται να συνεργαστούν, η φοροδιαφυγή και το φορολογικό έγκλημα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τις τράπεζες, την οποία έχει προωθήσει η Κομισιόν, δεν μπορεί να αποδώσει όσο κάθε Ευρωπαίος μπορεί νομίμως να στείλει τα κεφάλαιά του σε μια χώρα με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο και να τα κρύψει αποτελεσματικά, για παράδειγμα σε μια ελβετική τράπεζα, ώστε να μην πληρώνει φόρο επί των τόκων που παίρνει ή επί των κερδών από τις επενδύσεις του.

Ο Χένες

Ακριβώς όπως έκανε ο Γερμανός Ούλι Χένες, ο επιχειρηματίας, παλιός ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, που αυτή την περίοδο έχει προκαλέσει ένα μικρό σοκ στη χώρα του, αφού οικειοθελώς (για να εξασφαλίσει μειωμένες ποινές και πρόστιμα) αποκάλυψε ότι έχει μερικά αδήλωτα εκατομμύρια στην Ελβετία.

Ο Βαυαρός φίλος της καγκελαρίου Μέρκελ δεν έκανε κάτι το πρωτότυπο, για τα μέτρα του κρατιδίου στο οποίο ζει. Οι φορολογικές αρχές της Βαυαρίας (του πλουσιότερου ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ) θεωρούνται τόσο ελαστικές ώστε οι ελεγκτές του συστήματος (με επικεφαλής ένα Χριστιανοδημοκράτη νομικό) υποστηρίζουν ότι αν υπήρχαν αρκετά στελέχη για ελέγχους, τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά «τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο», από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Τέτοιες φορολογικές πρακτικές η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα τις δεχόταν αν γίνονταν στην Ελλάδα» σχολιάζει στο Spiegel Online ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της ομοσπονδιακής Βουλής, Κάρστεν Σνάιντερ, ενώ ο «Πράσινος» Αϊκε Χαλίτσκι, μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαυαρίας, χαρακτηρίζει το κρατίδιό του «ημίθεο της γερμανικής φοροδιαφυγής».

Θ. ΚΟΥΒΑΚΑΣ
enet.gr