Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«Να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας»

Τη Χίο επισκέφθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Ν.Δ και στο πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ.Κόνσολας είχε συνάντηση με τον...
δήμαρχο του Νησιού κ. Λαμπρινούδη, τον αντιπεριφερειάρχη ενώ είχε σειρά επαφών με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του νησιού που του μετέφεραν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.
Συναντήθηκε με εκπροσώπους του δικηγορικού και ιατρικού συλλόγου, του ΤΕΕ, του ΕΒΕΔ, τη διοίκηση του εμπορικού συλλόγου, με τον σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων και άλλων εκπροσώπων τουριστικών φορέων και με κομματικά στελέχη.
Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στη Ρήτρα Νησιωτικότητας, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή.
Μεταξύ των άλλων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε:
«Είναι καιρός η νησιωτικότητα να πάψει να είναι μία γενικόλογη αναφορά, μία αφηρημένη έννοια για πολλούς και να αποκτήσει νόημα και ουσιαστική εφαρμογή. Η ρήτρα Νησιωτικότητας είναι μία μεγάλη κατάκτηση, μία τομή. Κάθε νόμος του, πριν καταστεί νόμος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταγραφή των επιπτώσεών του στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας. Αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση διορθωτικών πολιτικών σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα καταγράφονται από τη Ρήτρα Νησιωτικότητας. Αυτή η εφαρμογή πρέπει να προκύπτει άμεσα και αυτοματοποιημένα. Για πρώτη φορά μπαίνουν οι βάσεις και το πλαίσιο για να ασκηθούν οριζόντιες πολιτικές για τη νησιωτικότητα’’.

ΠΡΟΟΔΟΣ