Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Mϊκα Ιατρίδη προς Σοφία Βούλτεψη: Εμείς οι νησιώτες δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για νησιωτικότητα

Την έντονη αντίδραση της Μίκας Ιατρίδη προκάλεσε η παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, η οποία αμφισβήτησε το πώς κινούνται οι ακρίτες νησιώτες και δήλωσε ότι, δεν μπορεί να δεχτεί μαθήματα νησιωτικότητας, από νησιώτες βουλευτές.
Στην ομιλία της στη συζήτηση επί των άρθρων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Οι νησιώτες είναι αναγκασμένοι με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες -άρρωστοι, νεογνά κ.λπ.- να μεταφερθούν με σκάφη ή με καΐκια σε διπλανά νοσοκομεία.

Τα λέω όλα αυτά -προφανώς θα αναρωτιέστε- διότι χθες, Βουλευτές της Συμπολίτευσης, μας έκαναν μάθημα και μας είπαν ότι δεν ανέχονται να ακούν από εμάς για νησιωτικότητα.

Δεν ανέχονται να ακούν από εμάς για νησιωτικότητα, ποιοι; Όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει ή οδηγούν με την πολιτική τους στην ερήμωση των νησιών; Δεν ανέχονται να ακούν από εμάς τους νησιώτες για νησιωτικότητα, ποιοι; Όλοι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στα νησιά μας, μόνο το καλοκαίρι και μόνο με αεροπλάνο;

Έχουν έρθει ποτέ οι κύριοι της Συμπολίτευσης, έστω για δύο ημέρες προκειμένου να δουν από κοντά, πώς είναι να ζεις στους Αρκιούς και στο Αγαθονήσι; Πραγματικά οι ακρίτες νησιώτες –τρεις και τέσσερις οικογένειες σε ένα νησί- κρατούν αυτά τα νησιά με ηρωισμό, κρατούν αυτή καθαυτή, την ελληνικότητα αυτών των νησιών!

Επομένως, θα ήθελα να πω στους κυρίους της Συμπολίτευσης το εξής: Εμείς οι νησιώτες δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για νησιωτικότητα. Να είστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα ασκείτε αυτή την κριτική».

Στη συνέχεια, η βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επανέλαβε τις θέσεις του κινήματος σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας ...

...Σε κάθε περίπτωση, η ακτοπλοΐα είναι ζήτημα ζωής για τους νησιώτες και για τα νησιά μας. Και ακτοπλοΐα δεν υπάρχει χωρίς Έλληνες ναυτικούς.

Είπαμε στον κύριο Υπουργό, ότι πρέπει να αναζητήσει κι άλλους τρόπους για να βελτιώσει τη ζήτηση και την αύξηση του μεταφορικού έργου στην ακτοπλοΐα. Ας δείτε, κύριε Υπουργέ, με τον Υπουργό Οικονομικών -όπως είπαμε- και το ζήτημα του ΦΠΑ και στα καύσιμα.

Είπατε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Το κόστος διαχείρισης του πλοίου πρέπει να το δείτε συνολικά. Μπορείτε να το δείτε. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεννοηθείτε και με την τρόικα, παρόλο που όλοι έχουμε δει ότι η τρόικα είχε αλλεργία από την πρώτη στιγμή στη μείωση φόρων. Τουλάχιστον, κάντε μια προσπάθεια.

Εμείς οι νησιώτες, κρατάμε το Αιγαίο ζωντανό. Και όπως σας είπα προηγουμένως, η παρουσία η δική μας στα Δωδεκάνησα, στο Καστελόριζο, εξασφαλίζει την ΑΟΖ και την χάραξη εθνικής πολιτικής. Ας προσέξουμε όλοι, επομένως, να μην χάσουμε το Αιγαίο και τους κατοίκους του.

verena