Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

O θάνατος στα χρόνια του twitter

Χθες πέθανε ο Τόλης. Από καρκίνο, στα 30 του. Για τους διαδικτυακούς του φίλους και followers ήταν ο @moloch82. Δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ τον Τόλη αλλά ήταν σαν να τον ήξερα καιρό. Την είδηση δεν την έμαθα από το τηλέφωνο ή τις εφημερίδες. Από το twitter όπου χθες το απόγευμα έγινε χαμός με το θέμα  #TolisLovedMaria όπως ήθελε κι ο ίδιος. Έγινε από τα δημοφιλέστερα  θέματα παγκοσμίως (worldwide trend τα λένε στην αργκό). O Τόλης πέθαινε και αυτό για το οποίο ήθελε να τον θυμόμαστε ήταν ότι αγάπησε την Μαρία, τον παιδικό του έρωτα που του στάθηκε ως το τέλος. Μεγαλείο…


Δεν ήταν διάσημος ο Τόλης για να γίνει ο χαμός που γίνεται συνήθως στα κοινωνικά δίκτυα. Ήταν ο διπλανός μας 30άρης. Όταν όμως παρακολουθείς σχεδόν καθημερινά τον αγώνα ενός ανθρώπου, την αξιοπρέπεια με την οποία δίνει την μάχη του, είναι σαν να τον ξέρεις. Γι αυτό είμαι σίγουρος ότι χιλιάδες μάτια δάκρυσαν χθες το απόγευμα πάνω από το πληκτρολόγιο, ανάμεσά τους και τα δικά μου. Μετά αναλογίστηκα ότι ο Τόλης κατάφερε να μας κάνει, έστω και πρόσκαιρα, να αναλογιστούμε τα πραγματικά σημαντικά στη ζωή πέρα από περικοπές, δόσεις, λίστες φοροφυγάδων κ.λ.π. που μας πλημμυρίζουν.   


Ο Τόλης δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα μας τον στερήσει ο καρκίνος. Κάθε μέρα πεθαίνουν χιλιάδες. Είναι όμως κάποιος που μας έδειξε πώς δίνει την μάχη του. Που μας προσγείωνε με κάθε tweet του στην πραγματικότητα. Που μας έκανε να νιώθουμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα για να μην γκρινιάζουμε και στενοχωριόμαστε με βλακείες. Οι πιθανότητες που ήταν εναντίον του τον έκαναν να μας ξανοιχτεί έτσι όπως ξανοίγεται ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πλέον να χάσει τίποτε.


Μετά από το χθεσινό αρχίζω να πιστεύω στη δύναμη των κοινωνικών δικτύων που αρχίζουν να αποτελούν αληθινό υποκατάστατο της πραγματικής ζωής. Ήξερα για το φλερτ, το πείραγμα μετά τη νίκη της ομάδας σου, την πολιτική διαφωνία αλλά ότι θα μετέδιδαν και τον πόνο της απώλειας δεν το φανταζόμουνα. Σε χιλιάδες κόσμο είμαι σίγουρος ότι δημιουργήθηκαν συναισθήματα που μόνο με την πραγματική ζωή είναι συνδεδεμένα. Χθες το ελληνικό twitter δεν είχε πολύ διάθεση για αστειάκια. Σαν μια σκιά να έπεσε στον ψηφιακό του ουρανό.


Ο Τόλης πέθανε (δεν μου αρέσει το «έφυγε», ο θάνατος δεν είναι φυγή) αλλά ο @moloch82 μένει
εδώ κι εδώ για να μας θυμίζει τους γενναίους, που παρόλο που η τύχη τους γύρισε την πλάτη, αυτοί το πάλεψαν ως το τέλος. Ο θάνατος τους παίρνει αλλά τους χάνουμε μόνο όταν τους ξεχνάμε. Tον Τόλη λοιπόν ή @moloch82 δεν θα τον χάσουμε ποτέ… 
 

Γιώργος Μαυρωτάς
protagon.gr