Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Φρένο στον τεμαχισμό οικοπέδων κάτω από τα 8 στρέμματα

Φρένο στις κατατμήσεις οικοπέδων κάτω από τα 8 στρέμματα, δόμηση στα ακατοίκητα νησιά, συνενώσεις οικοπέδων για τη δημιουργία αρτιότητας και πλήθος άλλων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά -πλην Εύβοιας και Κρήτης- προωθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που πέρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, παραμονές των εκλογών. Το Π.Δ. εγκρίθηκε εν μέσω θέρους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που το επέστρεψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με σειρά παρατηρήσεων, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη νέα ηγεσία του, από την οποία θα χρειαστεί να πάρει το πράσινο φως για να τεθεί σε ισχύ.
Η τελευταία εμφανίζεται πάντως προβληματισμένη για τις εξπρές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη θέσπιση των νέων μέτρων που επηρεάζουν τη δόμηση σε ολόκληρο το νησιωτικό τοπίο της χώρας. Το γεγονός ότι το Π.Δ., όπως έγινε γνωστό από το ΣτΕ, δεν πέρασε από διαβούλευση αλλά και ουδέποτε ανακοινώθηκε από το υπουργείο γεννά ερωτήματα. Συνεργάτες μάλιστα του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη παραδέχονται ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο νομοθέτημα και αναφέρουν ότι οι νομικές υπηρεσίες μελετούν το θέμα του ΥΠΕΚΑ.

Οι αλλαγές
Τι αλλαγές κυοφορεί όμως η νέα ρύθμιση για τα νησιά;

Με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του νησιωτικού μας χώρου, το σχέδιο προβλέπει ότι το όριο κατάτμησης για τα νέα οικόπεδα θα ανέβει στα 8 στρέμματα, με πρόσοψη 45 μέτρα σε κοινόχρηστη οδό για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα. Στα 15 στρέμματα ορίζεται αντίστοιχα η κατάτμηση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Σε γήπεδα 8 στρεμμάτων θα επιτρέπεται η δόμηση επιφάνειας 190 τ.μ., ενώ άρτια και οικοδομήσιμα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος σχεδίου παραμένουν και τα 4 στρέμματα που προϋπήρχαν του Π.Δ., στα οποία θα μπορούν να χτιστούν 150 τ.μ.    

Αυστηρότερες γίνονται οι διατάξεις για το ύψος των κτιρίων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα. Ειδικά για τις Κυκλάδες το ύψος θα περιοριστεί στα 4,5 μέτρα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι επιτρέπεται η συνένωση μη άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων με σκοπό τη δημιουργία αρτιότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 8 στρεμμάτων, με την προϋπόθεση ότι η πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστη οδό θα είναι ίση ή μεγαλύτερη από 25 μέτρα. 

Τέλος και στα «γκαράζ»  πάνω στην άμμο
Οι δρόμοι εξυπηρέτησης των οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης στις παράκτιες περιοχές πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Εφόσον δεν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, λαμβάνεται υπόψη η ακτογραμμή, όπως εμφανίζεται στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ή τους ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. Το Π.Δ. απαγορεύει επίσης κάθε περίφραξη, εκσκαφή, επιχωμάτωση, αμμοληψία ή λυόμενη κατασκευή στη ζώνη των 100 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού.

Επιπλέον, η διάνοιξη δρόμου εντός γηπέδου για την πρόσβαση σε κτίριο επιτρέπεται μόνο εφόσον η κατασκευή προσαρμόζεται στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους.


protothema.gr