Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτριος Γάκης, καταθέτει αναφορά με την οποία ζητά να ισχύσει και στη φετινή κυνηγετική περίοδο η «απαγόρευση του κυνηγιού στη νήσο Τήλο».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτριος Γάκης, καταθέτει αναφορά την με υπ. αριθμ. πρωτ. 309 με ημερομηνία 23 Αυγούστου 2012, επιστολή της δημάρχου Τήλου, κας Μ. Καμμά-Αλειφέρη, με την οποία ζητά να ισχύσει και στη φετινή κυνηγετική περίοδο η «απαγόρευση του κυνηγιού στη νήσο Τήλο».
Η δήμαρχος, σημειώνει ότι η Τήλος είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη βιοποικιλότητα, με είδη πουλιών που βρίσκονται υπό προστασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη βασισμένη στην μελέτη «Δημιουργία Φυσικού Πάρκου στην Τήλο για εμπλουτισμό και διάσωση της πανίδας και χλωρίδας, διάσωση των αποδημητικών πτηνών στην περιοχή της ν. Τήλου».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι κάτοικοι της νήσου περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη δημοσίευση του σχετικού Π/Δ για τον «χαρακτηρισμό χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης», που έχει σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου της νήσου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου.
Η Τήλος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τον οικοτουρισμό με τη δημιουργία και τη συντήρηση δεκάδων χιλιομέτρων περιπατητικών διαδρομών, δράση που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο νησί. Οι δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να συνδυασθούν με τη θήρα και η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθεί το «άνοιγμα» του κυνηγιού, διότι ο οικοτουρισμός είναι αυτός που έδωσε πνοή στο νησί με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των κατοίκων και τον τριπλασιασμό της νεολαίας, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο τμήμα εσόδων για την οικονομία του νησιού.
Συνημμένα σας υποβάλουμε το σχετικό έγγραφο.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων Βουλευτής
Δημήτριος Γάκης