Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Παστίτσιο από τα χεράκια της ακροδεξιάς


Η επικαιρότητα παίζει περίεργα παιχνίδια. Την ώρα που η αγριότητα των αντιδράσεων για τη βλάσφημη ταινία που σατιρίζει τον Μωάμεθ,  μας φαίνεται (και πολύ σωστά μας φαίνεται) αδικαιολόγητη και παράλογη, στην Ελλάδα γίνονται ερωτήσεις στη Βουλή για σατιρικές σελίδες στο Facebook και μάλιστα οι αρχές προχωρούν και σε συλλήψεις.

«Ευχαριστω ολες τις σελιδες που μας δημοσιευεται!!» (ορθογραφία και ιστορία δεν χρειάζεται να ξέρουμε, απλώς να τις επικαλούμαστε με στόμφο) αναφέρει ένας εκ των οπαδών του κυνηγητού μαγισσών, που έχει αρχίσει στο διαδίκτυο, με το κλείσιμο της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιο» να είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στο τι συμβαίνει πραγματικά και του τι πρόκειται να επακολουθήσει στη δημόσια σφαίρα της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι τα όρια της σάτιρας, έχει αναλάβει να τα καθορίσει η ακροδεξιά, που όσον αφορά το διαδίκτυο, λειτουργεί με θαυμαστή οργάνωση.
Αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικές και άλλες για να καταλάβετε ότι οι ίδιοι άνθρωποι, με συγκεκριμένες αντιλήψεις και σχέσεις με συγκεκριμένο κόμμα, έχουν αναλάβει εργολαβία να μας πουν, ποιες θα είναι οι απόψεις μας και μέχρι που θα φτάνει η σάτιρα, σε μια Ελλάδα που σκοτεινιάζει απότομα.
Τι διαφορά έχουν άραγε από τους μουσουλμάνους, τους οποίους οι ίδιοι κατηγορούν ως «φανατικούς» σε θέματα θρησκείας και ηθικής και «άγριους» ως προς τις αντιδράσεις τους;
Ο πραγματικός κίνδυνος είναι, ότι μέσα στην οικονομική δυσπραγία μας και την απάθειά μας για θέματα δημοκρατίας, κάποιοι γίνονται αυτόκλητοι χωροφύλακες της ηθικής μας.
Αν τολμήσεις να αντιδράσεις, είσαι «θολοκουλτουριάρης», αν έχεις χιούμορ είσαι «προδότης» και αν πιστεύεις ότι τα όρια της σάτιρας δεν καθορίζονται από σύγχρονους ιεροεξεταστές,  σε περιμένουν απειλές και ύβρεις, από τα τάγματα ηθικής των εγχώριων ταλιμπάν
Σήμερα μια σελίδα στο Facebook, αύριο ένα σκίτσο, μεθαύριο ένας στίχος ή μια δήλωση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ακτιβιστές της βίας και της λογοκρισίας.
Τα παραδείγματα είναι άλλωστε πρόσφατα, με τη στοχοποίηση μιας τραγουδίστριας, που καταφέρθηκε εναντίον του φασισμού, αλλά και μιας σκηνοθέτιδας, της οποίας η παράσταση κρίθηκε «ανήθικη», με συγκεκριμένα ΜΜΕ να σημειώνουν μάλιστα ότι «κάποιος πρέπει να τη σταματήσει».
Λες και το κοινό δεν μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι προσβλητικό, ανιστόρητο και κακής ποιότητας και να το αγνοήσει, αλλά χρειάζεται πατρονάρισμα από τους πεφωτισμένους κήρυκες της ακροδεξιάς.
Η ιστοσελίδα «Γέροντας Παστίτσιος», ήταν μια καλή πρόβα για το τι θα επακολουθήσει, εφόσον και οι αρχές δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να κρατούν τους δεξιούς ψηφοφόρους στο μαντρί.
Αν (ΑΝ) υπάρξουν καλλιτέχνες και χρήστες του διαδικτύου, τους επόμενους  μήνες που δεν δεχθούν τα όρια που βάζουν οι νέοι μας χωροφύλακες στη σάτιρα και δεν αυτολογοκριθούν, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο
Όσοι δεν έχουν χάσει την πίστη τους στην ελευθερία της έκφρασης, οφείλουν να τους υπερασπιστούν με  δυο όπλα που κανένας ταλιμπάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει: Το χιούμορ και την ανελέητη σάτιρα.

Μάνος Χωριανόπουλος
News247