Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Τριακόσια εκατ. ευρώ «ψαλίδι» στους πόρους των δήμων

Περικοπές ύψους εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.  ευρώ. Τα εξακόσια εκατομμύρια αφορούν τα έτη 2012 και 2013 και θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που κυριαρχεί στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας κι αυτό γιατί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΚΕΔΕ, αθέτησε την συμφωνία του για χρηματοδότηση 2,4 εκατ.  ευρώ και ενέκρινε τελικά 2,1.


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του αναγνώρισε το αίτημα της ΚΕΔΕ και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα τη «διόρθωση» του προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγγίζουν τα οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ.


Τελικά επετεύχθη συμφωνία. Περικοπές για το 2012 θα υπολογιστούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ θα «ψαλιδιστούν» περεταίρω το 2013 και από 2,4 δισ. θα περιοριστούν στα 2,1.


Την ίδια στιγμή έχει υπολογιστεί ότι στη δόση που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνεται μέρος των ληξιπρόθεσμων, το οποίο θα ισορροπήσεις την συμπαντική απώλεια των 300 εκατ. ευρώ


Η ΚΕΔΕ είχε θέσει το θέμα και στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος είχε δεσμευτεί να θέσει το θέμα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.


protothema.gr