Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αναβρασμός σε Ρόδο και Κω για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Αναβρασμός επικρατεί σε Ρόδο και Κω μετά την ανακοίνωση ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μεταφέρεται, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων - χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, ανάμεσά τους τα λιμάνια Ρόδου και Κω, καθώς και η μαρίνα Μανδρακίου.
Ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ζητεί στο συνέδριο της Ένωσης για τα οικονομικά των δήμων, να ενταχθεί και το ζήτημα που προέκυψε με τις εντάξεις λιμανιών στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
«Θεωρούμε απαραίτητη την διαβούλευση μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να έχουμε κοινή στάση απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες» αναφέρει ο κ. Κουσουρνάς μεταξύ άλλων στην επιστολή του.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω Κώστας Καϊσερλης δηλώνει κατηγορηματικά ότι όσο είναι ζωντανή αυτή η γενιά δεν αφήσει να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι. Αυτή η απόφαση αποτελεί αίτια κάθετης σύγκρουσης για τη δημοτική αρχή δηλώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του Δήμου θέτοντας εξ΄αρχής κόκκινη γραμμή.
Η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου - σε έκτακτη συνεδρίασή της – αποφάσισε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, και να καλέσει επιμελητήριο και φορείς σε έκτακτη συνεδρίαση.
«Είναι αδιανόητο το ότι με το πρόσχημα της εξεύρεσης πόρων, ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος έναντι πολλές φορές, «πινακίου φακής». Είναι τουλάχιστον ύποπτο, καίριου χαρακτήρα τοπικές υποδομές, όπως είναι τα λιμάνια μας να περνούν στα χέρια ιδιωτών, θέτοντας ουσιαστικά σε καθεστώς «ομηρίας και εξάρτησης» τις τοπικές κοινωνίες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου Κω.
Με αφορμή την απόφαση για παραχώρηση λιμένων σε ιδιώτες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, σε γραπτή του δήλωση τονίζει μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο. Πρώτα γίνεται ο αποκλεισμός από αέρος με την παραχώρηση των αεροδρομίων της Ρόδου και της Κω, μετά ο αποκλεισμός από θαλάσσης με το ξεπούλημα των λιμανιών της Κω και της Ρόδου, Μανδράκι και Ακαντιά, και ολοκληρώνεται η κατάληψη με το ξεπούλημα της γης μας, το Γκολφ Αφάντου, το Πρασονήσι και την Τσαμπίκα».


palmos.gr