Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Επέκταση συμψηφισμού οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο

Την επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις τους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) και όχι μόνο από το στενό Δημόσιο, όπως ισχύει σήμερα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εμπόρων και προμηθευτών του Δημοσίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνος, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% λόγω δημοσιονομικής στενότητας.

Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης για τον συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το Δημόσιο προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τροποποίηση του σχετικού άρθρου 11 του Ν. 3943/2011.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, για την καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, ο υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, καθώς όπως είπε οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού του υπουργείου που διενεργούν τους ελέγχους, αλλά και με τη διάταξη του νόμου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ελενας Ράπτη, σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης η επιστροφή του ΦΠΑ εστίασης στα προ κρίσης επίπεδα. Πρόσθεσε όμως ότι η χρονική στιγμή συναρτάται με τα δημοσιονομικά δεδομένα, την ανάγκη της αγοράς να λειτουργήσει, την ενίσχυση του τουρισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι στην προγραμματική ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται ως μεγάλη ανάσα για τα καταστήματα εστίασης και τον τουρισμό, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις υποστηρίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή του θα ανοίξει νέα τρύπα στα δημόσια ταμεία και έχει ζητήσει μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

imerisia.gr